Az olcsó borok fele nem felel meg a követelményeknek

Vágólapra másolva!
A legalacsonyabb árfekvésű magyar borok 43 százaléka nem felel meg a minőségi követelményeknek - közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkár-helyettese szerdán Balatonlellén egy konferencián.
Vágólapra másolva!
Kliséket romboló borok Bordeaux-ban/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040511kliseket.html

Összesen 210 borászati terméket vizsgáltak meg az Országos Borminősítő Intézet (OBI) szakemberei, akik a palackozott és kannás borokat a vendéglátó egységekből és az üzletekből gyűjtötték össze, mondta Horváth Csaba a XII. Lellei Borhéten mintegy 50 hegyközség képviselője előtt a HNT által finanszírozott célvizsgálatról.

A főtitkár-helyettes elszomorítónak nevezte, hogy a vizsgált minták 12 százaléka érzékszervi tulajdonságok miatt bukott meg, 19 százaléka pedig nem rendelkezett forgalomba helyezési bizonylattal. A termékek egy része annyi hozzáadott cukrot tartalmazott, ami a hamisítás tényét mutatja, mondta Horváth Csaba.

Nyilvánosságra kerül a borhamisítók neve

A főtitkár-helyettes szerint, bár a teljes magyar borkínálaton belül más arányok valószínűsíthetők, a drágább borok között is jelentős százalékban vannak forgalomképtelen termékek. 10 borászati üzemet bezártak, és az érintettek jelentős minőségvédelmi bírságra számíthatnak, mondta Horváth Csaba. A jövő hétfőn pontos névvel és címmel nyilvánosságra hozzák azon borászati üzemek és pincészetek nevét, amelyek a minőségileg kifogásolt termékeket kibocsátották, mondta a főtitkár-helyettes.