Rekordtermést várnak idén a borászok

Vágólapra másolva!
Az idei kilátások rekord szőlőtermést ígérnek Magyarországon, ezért a pincékbe az idén 4 millió hektoliternél több bor kerülhet. A jó termés miatt akár 40 százalékkal is csökkenhet a szőlő felvásárlási ára - mondta Sümegi József, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének (MSZBSZ) elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Sümegi József utalt arra, hogy a nagy termés csökkentheti a szőlő felvásárlási árát. Néhány szakértő már most is úgy véli, hogy a múlt évi felvásárlási árak a rekordtermés miatt akár 30-40 százalékkal is csökkenhetnek. Egy kilogramm fehér szőlő akár már 35-40 forintért is megvásárolható lesz, a kék szőlő kilóját 50-60 forintért adják majd. Tavaly 3,8 millió hektoliter bor készült Magyarországon.

Az MSZBSZ elnöke szerint ennek ellenére a magyar borászat számára elengedhetetlen lenne egy literenkénti legalább 15-20 százalékos áremelés. Ezt indokolja, hogy az utóbbi időben növekedtek az alapanyagárak, az energia- és a szállítási költségek. A bor ára ugyanakkor nemhogy emelkedett volna, hanem inkább stagnált, néhány pincészet esetében pedig csökkent is - tette hozzá a szakember.

Kliséket romboló borok Bordeaux-ban/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040511kliseket.html

Az áremelkedést Sümegi József szerint az is indukálhatja, hogy a magyarországi borszállítók csak akkor lehetnek versenyképesek az Európai Unió piacán, ha minőségi terméket állítanak elő. A minőségi borkészítéshez fejlesztésekre van szükség, ahhoz pedig megfelelő önerőhöz, hiszen az uniós pénzek is csak így nyerhetők el.