Ecostat: Túl vagyunk az idei inflációs csúcson

Vágólapra másolva!
Az inflációs ráta májusban érte el maximumát, az év hátralévő részében fokozatosan csökken, novemberben a fogyasztói árak várhatóan 6,1 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Mikroszkóp című kiadványában.
Vágólapra másolva!

A termelői árak 12 havi indexe novemberben - az Ecostat elemzése szerint - 4,3 százalék lehet. A fogyasztói árakra vonatkozó december/decemberi Ecostat prognózis 5,7 százalék, az éves infláció a kutatóintézet szerint 6,5 százalék lehet.

Az előrejelzés szerint a következő hónapokban fennmarad az ipari export gyors növekedése, a belföldi értékesítésben pedig az évek óta tartó stagnálást lassú növekedés váltja fel. Az ipari termelés növekedési üteme novemberben 10,3 százalékkal bővülhet, a belföldi értékesítés 2,5 százalékkal, az exportértékesítés 15,9 százalékkal nő - valószínűsíti a prognózis.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme fokozatosan lassul, novemberben 4,3 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. Amíg az eladások volumene 2003-ban 8,8 százalékkal nőtt, addig 2004-ben ennél mérsékeltebb, 4-5 százalékos forgalombővülést vár az Ecostat. A BUX-index a tizenegyedik hónap végére újabb történeti maximumot érhet el - teszik hozzá.