EU: Túl nagy a magyar hiány

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság újabb lépést tett a több új tagállam - köztük Magyarország - és Görögország elleni deficiteljárásokban csütörtökön, amikor hivatalosan is megállapította a túl nagy államháztartási hiány fennállását, és ajánlásokat tett a megszüntetésére. A bizottság állásfoglalásai az újonnan csatlakozott országok közül még Ciprusnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Máltának és Szlovákiának szólnak. A bizottság szerint túlságosan ambiciózusak a gazdasági növekedésre vonatkozó magyar tervek.
Vágólapra másolva!

Az eljárás első lépéseként az EU végrehajtó intézménye május 13-án indította meg az államháztartás-felügyeleti mechanizmust az érintett hét ország esetében. A bizottság most az országok által benyújtott konvergencia-programokat értékelte, és hivatalosan is megállapította, hogy ezen államok államháztartási hiánya meghaladja a stabilitási és növekedési paktumban meghatározott felső határt, a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát.

Görögországnak mint a valutaunióban részt vevő tagállamnak a bizottsági ajánlások szerint már jövőre e szint alá kell csökkentenie a hiányát, amely jelenleg a GDP 3,2 százaléka. Az uniós jog vonatkozó rendelkezései szerint Görögországnak a túl magas hiány megállapítását követő négy hónapon belül (az adott esetben november 5-ig) kell megtennie a csökkentéshez szükséges intézkedéseket.

Más szabályok vonatkoznak az új tagállamokra, amelyek még nem vesznek részt a valutaunióban, másrészt a csatlakozással összefüggésben jelentős gazdaságszerkezeti változásokat kell végrehajtaniuk. Rájuk ezért nem érvényes az a kötelezettség, hogy a hiányt már a megállapítását követő évben a 3 százalékos tűréshatár alá kell csökkenteni; erre mindegyiküknek többéves időszak áll rendelkezésére.

A bizottság oly módon is tekintettel volt az új tagállamok helyzetére, hogy alapvetően az általuk a múlt hónapban benyújtott első konvergencia-programoknak megfelelő menetrendet ajánlott a deficit csökkentésére. E szerint Ciprusnak már jövőre, Máltának 2006-ra, Lengyelországnak és Szlovákiának 2007-re, Csehországnak és Magyarországnak - a konvergencia-programban foglaltaknak megfelelően - viszont csak 2008-ra kell a 3 százalékos határ alá szorítania a hiányt.

A hét ország a már eddig is hasonló problémákkal küszködő tagállamok sorát gyarapítja. Franciaország és Németország az idén már a harmadik egymást követő évben szegi meg a paktum deficitszabályát. Az ellenük indított eljárásnak elvileg már a pénzügyi szankciók kiszabásának szakaszában kellene tartania, de pénzügyminiszterek tanácsa tavaly novemberben olyan döntést hozott, amellyel velük szemben felüggesztette a paktum eljárásrendjének alkalmazását.

A korábbi tagállamok közül legutóbb a múlt hónapban Hollandiával szemben indult meg a túl magas hiány miatti eljárás. Olaszország az idén lépheti túl a 3 százalékos határt, s ha nem jelent be ennek megelőzésére szolgáló intézkedéseket, már a közeljövőben előzetes figyelmeztetést kaphat.