A kivitel miatt nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés áprilisban 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékos a csökkenés - erősítette meg az előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A termelés mennyisége az év első négy hónapjában 10,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari termelés értéke áprilisban folyó áron 1284,3 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 1120,7 milliárd forint után. Az első négy hónapban a termelés értéke 5190,2 milliárd forint volt, míg tavaly az egész évi 14 435,6 milliárd forintot ért el.

Az ipar termelésének az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik: 2004 első négy hónapjában az ipari export 20,3 százalékkal, áprilisban 17,5 százalékkal nőtt. Az ipar első négyhavi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az első négy hónapban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító villamos gép, műszer gyártás exportja 29,4 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a járműgyártás 14,8 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Áprilisban a feldolgozóipari termelés 2003 azonos időszakához képest 11,1 százalékkal emelkedett, az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 27,7 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás termelése nőtt.

A villamos gép, műszer gyártás 20,2 százalékkal emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek iránti átlagon felüli keresletnövekedés járult hozzá. A feldolgozóipari termelés több mint hatodát adó járműgyártás 15,1 százalékkal bővült, és a tartós növekedést jelzik az ágazat rendelésmutatói is.

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás mennyisége 1,8 százalékkal csökkent. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 18,3 százalékkal a bőrtermék-, lábbeli-gyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

Idén áprilisban a statisztikai hivatal által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései 18,3 százalékkal nőttek. Az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 24,5 százalékkal emelkedtek, miközben az új belföldi megrendelések 4,3 százalékkal csökkentek.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 2,6 százalékos létszámcsökkenés mellett 13,6 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első négy hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 14,7, illetve 12,3 százalékos növekedés az észak-magyarországi, valamint a közép-dunántúli régióban történt.

Változatlan ütemben nő az ipari termelés/uzletinegyed/makro/20040608valtozatlan.html