A vártnál nagyobb az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak májusban éves szinten 7,6 százalékkal növekedtek, az előző hónaphoz képest a bővülés 0,9 százalékos - közölte honlapján a KSH. Elemzők 7,2 százalék körüli inflációt vártak májusban.
Vágólapra másolva!
Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Idén az első öt hónapban az árak 7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A havi maginfláció májusban 0,6 százalék, az éves 6,5 százalék volt. Hazai és külföldi elemzők korábbi előrejelzései szerint az infláció április és június között lesz a legmagasabb, utána csökkenésnek indul.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett az idényáras élelmiszerek (15,3 százalék), a cukor (11,3 százalék) és a sertéshús (2 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek - derül ki a KSH adataiból.

A szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási termékek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai az átlagot meghaladóan növekedtek. A dohányárukért átlagosan 2,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint áprilisban, míg az üzemanyagárak átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek.

A szolgáltatások átlag alatti áremelkedésén belül az üdülési szolgáltatások árai 1,7, a társasházi közös költségek 1,6 százalékkal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében az árak lényegében nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva.

12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál valamivel kisebb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkek árai átlagosan nem változtak. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.

A szolgáltatások 7,9 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a társasházi közös költség 16-16, a szemétszállítás 15, az oktatási szolgáltatás 14, a kábeltelevízió-előfizetés 13, a testápolási szolgáltatások és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult. Az elektromos energia és a dohányáruk 22-22, a vezetékes gáz 19, a távfűtés pedig 13 százalékkal került többe, mint tavaly májusban.