Medgyessy: Nem lesznek további megszorítások

Vágólapra másolva!
A kormány nem készít elő újabb megszorító csomagot - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szerda reggel egy televíziós műsorban. Kedden a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára úgy nyilatkozott, hogy tartható a 4,6 százalékos éves államháztartási hiány, de ha szükséges, korrekcióról dönt majd a kormány. Járai Zsigmond jegybankelnök szerint az idei GDP-arányos deficitcél nem teljesíthető újabb költségvetési megszorítás nélkül.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter a gazdaság folyamatairól az MTV Napkelte című műsorában szerda reggel úgy fogalmazott: azok "normálisak, jók, a gazdasági növekedés kielégítő, a gazdasági egyensúly (...) az első négy hónapban jó eredményt hozott".

Hozzátette: a beruházási kedv és az exportteljesítmény nagy, s bár az import egy kicsit fékeződött, semmifajta ok nincs arra, hogy a kormány további megszorító intézkedést tegyen. Medgyessy Péter a Fidesz nemzeti petíciójával kapcsolatban azt mondta, ezek a javaslatok "tényleg megalapoznának egy megszorító csomagot".

Az eddigi folyamatok alapján a Pénzügyminisztérium szerint nem kell eltérni a 4,6 százalékos éves, GDP-arányos államháztartási hiány prognózistól; amennyiben korrekcióra lenne szükség, a kormány azt meg fogja tenni - mondta Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára kedden. Terták az MNB elnökének hétfői kijelentésére reagált, miszerint további szigorú intézkedés nélkül nem teljesíthető a kormány 4,6 százalékos hiány-célja.

MTI-[origo]