Felfelé kúsznak a hitelkamatok

Vágólapra másolva!
Drágulnak a lakossági hitelek. A legnépszerűbb fogyasztási kölcsönök, a folyószámlahitelek kamata esetenként 4-5 százalékkal emelkedett a nyár vége óta - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Jót és rosszat egyaránt hozott a jegybank novemberi, három százalékpontos kamatemelése a lakossági ügyfelek számára. A lekötött betétek kamata decemberben ugrásszerűen megnőtt: a bankok többnyire két, esetenként három százalékponttal adtak többet a náluk lekötött pénzre, mint egy hónappal korábban. A magasabb kamatszint azonban a hiteleket sem hagyta érintetlenül.

Hitel/uzletinegyed/hitel/index.htmlAz Üzleti Negyed rovataBankbetét-keresőhttp://origo.eco.hu/bank/betet/betet.phpKeresse meg a legjobb bankbetét-konstrukciót!

Leginkább a folyószámlahitelek kamatai emelkedtek, esetenként 4-5 százalékkal is, bőséges fedezetet biztosítva az akciós betéti kamatok kifizetésére. Az OTP decemberben emelte meg négy százalékkal a folyószámlahitelek kamatát: az A és C hitel éves terhe 18,5 százalékról 22,5, a B hitelé 20,5 százalékról 24,5 százalékra ugrott. Visszafogottabb volt a CIB, amely 2-3 százalékkal, és a Raiffeisen, amely két százalékkal kér nagyobb kamatot adósaitól. Az IEB szintén 2-3 százalékkal drágította folyószámlahiteleit, a nyár közepe óta azonban a kamatemelés mértéke esetenként az öt százalékot is meghaladta. A nagyobb lakossági bankok közül eddig egyedül a K&H nem nyúlt hozzá kondícióihoz, igaz, folyószámlakölcsöne korábban a drágábbak közé tartozott a piacon.

A folyószámlahitel ideális termék a bankok számára a jövedelmezőség átmeneti javítására. A fogyasztási célú bankhiteleken belül ugyanis ebből használják a legtöbbet az ügyfelek. Az OTP Banknál például 2003 szeptemberében a 128 milliárd forint fogyasztásihitel-állomány 71 százalékát a folyószámlahitelek tették ki, 91 milliárd forint értékben.

Azokra a fogyasztási hitelekre, amelyek árára jobban figyelnek az ügyfelek, kevésbé volt hatással a magasabb kamatszint. Így a legtöbb bank nem nyúlt még hozzá például a személyi kölcsönök kamatfeltételeihez - írja szombati számában a Népszabadság.