Ismét kamatot csökkentett az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 100 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat pénteki hatállyal - közölte honlapján a jegybank. Piaci szereplők szerint 150 bázispontos kamatcsökkentésre lett volna szükség a csütörtöki kereskedési adatok alapján.  
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt két napban az árfolyamsáv elleni megalapozatlan spekulációval szembesült - áll a közleményben. A jegybank Monetáris Tanácsa a közlemény szerint támogatja az árfolyamsáv fenntartását és ezért az döntött az újabb csökkentés mellett.

A kamatcsökkentéssel egy időben ugyancsak pénteki hatállyal az irányadó kéthetes jegybanki betét körüli egynapos kamatfolyosót plusz-mínusz 3 százalékpontra növelte az MNB.

Járai - egyenes út a katasztrófába?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=51012

Egyben a jegybank felfüggesztette a kéthetes betéti lehetőség szakaszos rendelkezésre állás keretében történő biztosítását. A jegybank kéthetes betétet 2003. január 21-étől kizárólag a Jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben szereplő fix kamatú betéti tender keretében fogad el, mennyiségi korlátozással.

A Bloomberg hírügynökség kereskedőktől úgy értesült, hogy a jegybank 2 milliárd eurót vásárolt csütörtök reggel az egyik magyar kereskedelmi banktól. A beavatkozás költségeiről Járai Zsigmond pontos adatokat nem közölt, de elképzelhetőnek nevezte, hogy az nem jár többletkiadással. Érvelése szerint az egyes kamatvágások az MNB kéthetes betéteinek kamatkiadásait is csökkentik, illetve mérséklik a korábbi sterilizációs állomány költségeit.

Zuhan a forint a bankközi devizapiacon/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030116zuhan.html

A kereskedők szerint a forint elleni külföldi spekuláció vezéralakja a londoni JP Morgan Bank volt, amely a kilenc órai piacnyitás előtt 5 perccel 232,90 forinton adott el eurót arra számítva, hogy a kilenc órára meghirdetett MNB sajtótájékoztatón bejelentik a sávszélesítést. Ez a sávszélesítés viszont elmarad: nem lesz sáveltolás, nyilatkozta a távirati irodának László Csaba pénzügyminiszter, miután konzultációt folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel és Járai Zsigmond jegybank-elnökkel a kérdéssel kapcsolatban. A pénzügyminiszter szerint a jegybank-elnök és a miniszterelnök is úgy véli, hogy a szerdai és a csütörtöki kamatdöntések nem veszélyeztetik az inflációs célkitűzést.