Húsz százalékkal is drágulhat a távfűtés

Vágólapra másolva!
A rendkívüli hideg miatt összességében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet a nem átalánydíjas elszámolású távfűtéses fővárosi lakások januári távhő számlája - tájékoztatott a Főtáv Rt. szolgáltatási igazgatója.
Vágólapra másolva!

Scheithauer Imre elmondta: Budapesten mintegy 240 ezer távfűtött lakás van, közülük csaknem 180 ezer lakásban nem átalánydíj, hanem mérés alapján számolják el a fűtés költségeit.

Ahol átalánydíjas elszámolást alkalmazunk, ott az időjárás okozta többletköltség a fogyasztót nem terheli. Harminc év tapasztalata alapján -1 fokot figyelembe véve tervezzük a januári fűtési költségeket. Az elmúlt napokban azonban átlagosan -5-12 fok között változott a hőmérséklet Budapesten - közölte.

A mérés szerinti elszámolású fogyasztók esetében a fűtésszámla két részből tevődik össze, egy időjárástól független alapdíjból és a valóságos fogyasztástól függő hődíjból. Az elmúlt néhány nap időjárásának hatására egyes fogyasztóknál emelkedhetett a hődíj összege. A számla végösszege az ilyenkor szokásosnál körülbelül 15 százalékkal lehet több.

Scheithauer Imre szerint bár még nincs vége a télnek, a fűtési időszak átlagosnál hidegebb és melegebb napjai alapján a Főtáv Rt. költségei gyakorlatilag kiegyenlítődnek.

Az elmúlt néhány nagyon hideg napban a Főtáv Rt. hőenergia-költsége napi 50 millió forinttal volt több, mint egy átlagos téli napon. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy január hónap vagy akár az egész fűtési idény költségei jelentősen eltérnének más évek költségeitől.