GKI: a gazdaság túljutott a mélyponton

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság már túljutott a dekonjunktúra mélypontján - derül ki a GKI Rt.-nek a K&H Bank együttműködésével készült előrejelzéséből. A kilábalás azonban lassú, s az egyensúly romlása kíséri. Rendkívül gyorsan emelkedik a lakosság jövedelme, és ezzel fogyasztása.
Vágólapra másolva!

Az infláció júniusban valószínűleg még tovább csökkent, az év hátralevő részében azonban enyhe emelkedés, stagnálás várható. A gazdasági növekedés két éve negyedévről negyedévre folyamatosan csökken, 2000. I. negyedévben még 6,6 százalék volt, 2002. I. negyedévben már csak 2,9 százalék.

Az iparban azonban már elkezdődött a javulás. Míg 2001 szeptemberétől az idei januárig szinte minden hónapban kisebb volt az ipari termelés, mint az előző év azonos hónapjában, februártól ez a tendencia megfordult, s áprilisban már 4,5 százalékos volt a növekedés üteme. Ez kizárólag az exportnak köszönhető, míg a belföldi ipari értékesítés az idei első négy hónapban stagnált, a kivitel 4,2 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor e folyamat sérülékenységére utal, hogy az export növekményének jelentős része egy videojáték kivitelének köszönhető, amelynek magyarországi gyártása azonban megszűnik.

A választási ígéretek teljesítése nyomán folytatódik a lakossági jövedelmek gyors növekedése. Szeptemberig némi lassulás, majd újabb emelkedés várható. Az első négy hónapban a versenyszférában 14,5 százalékkal, a költségvetésiben 27,7 százalékkal emelkedtek a bruttó keresetek, a reálkeresetek átlagosan 11 százalékkal nőttek. Az év egészében is hasonló ütem várható, a nyugdíjak reálértéke mintegy 13 százalékkal javul.

Az államháztartásban egyszerre kell eleget tenni a korábbi kormány eredeti, illetve a választások előtt és után hozott pótlólagos kiadásnövelő döntéseinek és az új kormány vállalásainak. A GKI előrejelzése szerint az államháztartási hiány 2002-ben a GDP 6,5 százaléka lesz, ami igen magas.

(Kriván Bence - Magyar Hírlap)

Ajánlat:

GKI

Korábban: