Már a brit bankfelügyelet vezetője is számol azzal, hogy felbomolhat az eurózóna

olasz líra, euró, eurózóna, katasztrófaszcenárió
Vágólapra másolva!
Egy magánbeszélgetésen a felügyelet vezetője a Sky szerint arra kérte a legnagyobb bankokat, legyen tervük arra, ha szétesne az euróövezet.
Vágólapra másolva!

A brit pénzügyi felügyelet vezetője, Hector Sants arra kérte a nagyobb hitelintézeteket, hogy gyorsítsák fel annak a tervnek a kidolgozását, amely a tennivalókat szedné össze arra az esetre, ha szétesne az euróövezet. Erről a Sky értesülése szerint egy magánbeszélgetésen szólt a felügyelet vezére a Barclays, a Lloyds, a HSBC, a Royal Bank of Scotland, a Santander és a Standard Chartered vezetőinek. Fel kellene mérniük, hogy különböző forgatókönyvek esetén mennyire sérülékenyek, ebbe beletartozik az eurózóna felbomlása is.

Az eurózóna felbomlásáról egyre több szó esik, a piac egyre nagyobb esélyt ad annak, hogy néhány ország - élükön a görögökkel, de más gyengébb dél-európai országokkal is - kiléphet az euróövezetből, és saját valutát bevezetve a valutaleértékelésen keresztül próbálja meg megoldani a versenyképességi problémáját, hogy valahogyan kikecmeregjen az államadósságspirálból.