Simor: Nincs bizonyíték a spekulációra

Vágólapra másolva!
Inokolt esetben a jegybank nem habozik megemelni a kamatot a jövőben - lényegében erre utalt Simor András jegybankelnök a keddi kamatemelés utáni sajtótájékoztatón, amelyen jelezte, hogy a forint gyengülése veszélyezteti az inflációs célt.  
Vágólapra másolva!

"A tanács ülése során sokféle változat került megvitatásra, formálisan végül egy javaslat került a a tanács elé, amelyet végül egyhangúlag elfogadott" - mondta Simor András jegybankelnök kedden, miután Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete a piaci várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékponttal 6,5 százalékra emelte az alapkamatot.

Simor a sajtótájékoztatón többször is utalt az esetleges újabb kamatemelésre. Felhívta a figyelmet a monetáris tanács közleményének utolsó mondatára, amely szerint ha az inflációs kilátások és a kockázati megítélés tartósan kedvezőtlen marad, a következő hónapokban további kamatemelésekre kerülhet sor.

Nincs bizonyíték a spekulációs támadásra

"Az elmúlt időszakban a forint gyengülő tendenciáját, a kockázati felár és az állampapír-piaci hozamok emelkedését figyelhettük meg. Ebben a környezetben javulást hozott, hogy a kormány jelezte, új megállapodást szeretne kötni a Nemzetközi Valutalappal, ám az egyik hitelminősítő lépése rontotta a megítélést" - mondta a jegybankelnök és hozzátette, a forint gyengülése veszélyezteti az inflációs célt.

Arra a kérdésre, hogy spekulációs támadás indult-e Magyarország és a forint ellen Simor András azt mondta, erre nincs semmilyen bizonyíték. "2008 októberében azt mondtam, hogy spekulációs támadás érte Magyarországot, ez később be is bizonyosodott" - közölte Simor és hozzátette: a spekuláció vegyes konnotációjú szó lett. "A spekuláció jelentése a szótár szerint gondolkodik, mereng töpreng. Akinek megtakarítása van, az pedig elgondolkodik azon, hova fektesse be, ez a spekuláció" - fogalmazott Simor.

"Klicskót sem támadják meg, de a tornából felmentett embert igen. Azokat az országokat szokta támadás érni, amelyeknek a fundamentális helyzete nem elég erős" - mondta a jegybank elnöke és hozzátette, nem véletlen, hogy a cseh koronát nem támadják meg. Simor az IMF-tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre azt mondta, a tárgyalási pozíció romolhat, ha bármit is nyilatkozna az egyzetetések előtt. A hitelminősítők döntéseit firtató kérdésre pedig azt válaszolta, nem kívánja azokat kommentálni, ez nem a jegybank feladata.

Gyenge marad a gazdaság

Simor ismertette a monetáris tanács gazdasági értékelését, amely szerint a kedvezőtlenek a magyar gazdaság növekedési kilátásai, a következő két évben csak visszafogott ütemben folytatódhat a gazdaság növekedése és a kibocsátás mindvégig elmarad potenciális szintjétől. A globális növekedés lassulása, az eurózóna adósságválsága, valamint a pénzügyi rendszer sérülékenysége kedvezőtlen konjunktúrát vetítenek előre Magyarország felvevőpiacain, ez pedig a a hazai export növekedését is visszafoghatja.

A bizonytalan gazdasági környezetben a kedvezőtlenebb növekedési kilátások és a hitelfeltételek szigorodása visszafogják a beruházási aktivitást és a belső fogyasztás élénkülésére sem lehet számítani a tanács szerint. A monetáris tanács szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos, hogy minél előbb megállapodás szülessen a kormány és a nemzetközi szervezetek, valamint a kormány és a Bankszövetség között.