"Az euró nem fog csődöt mondani" - az uniós biztos az adósságválságról

Vágólapra másolva!
Az olasz kormányfő szerint Olaszország fizetésképtelensége az euró végét jelenti és beláthatatlan követezményekkel járhat, Olli Rehn pénzügyi biztos azonban közölte, bár bizalmi válság van az eurózónában, de az euró túléli azt.
Vágólapra másolva!

Az euró egészen biztosan nem fog csődöt mondani, az erről szóló feltételezések alaptalanok - mondta az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn, miután Rómában tárgyalt az új olasz kormányfővel, Mario Montival.

Az igaz, hogy Európában egyértelműen bizalmi válság van - közölte Rehn -, többek között azért, mert néhány ország jelentősen eladósodott. Hozzátette azt is, hogy aggodalomra adnak okot az európai állampapírpiacon tapasztalható feszültségek, s ha ez a helyzet sokáig fennáll, akkor hosszú távon hátrányosan fogja befolyásolni a gazdaságot.

Az olasz kormányfővel folytatott megbeszélései után az uniós biztos elmondta, az olasz kormány jó úton halad az adósság csökkentését és a gazdasági növekedés beindítását illetően. Rehn szerint a súlyosan eladósodott Olaszország drámai kihívások előtt áll, de megvannak az eszközei a válság leküzdésére.

Mario Monti péntek délután pedig azt nyilatkozta, hogy a két vezető euróövezeti ország, Németország és Franciaország tudatában van annak, hogy Olaszország fizetésképtelensége az euróövezet végéhez vezet, parkolópályára helyezi az európai integrációt, és előre nem látható következményekkel jár. Az olasz kormányfő a kormány pénteki ülésén számolt be csütörtöki strasbourgi tárgyalásairól Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel, egyúttal megismételte, hogy kormánya növekedésserkentő intézkedéseket tervez bejelenteni, amilyen gyorsan ez lehetséges.