Demján: A nem luxuslakásokra felvett frankhiteleket kéne csak támogatni

Vágólapra másolva!
A devizahitelesek megsegítésekor azokat kell támogatni az adófizetők pénzéből, akik elfogadható színvonalú, de nem luxuslakáshoz vették fel a svájci frank hitelt - válaszolta újságírói kérdésre Demján Sándor üzletember egy szerdai rendezvény szünetében.
Vágólapra másolva!

Stratégiai cél, hogy Budapesten a takarékszövetkezetek erőteljesebben jelenjenek meg, és növekedjen magyarországi súlyuk - hangsúlyozta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke egy szerdai ünnepségen. A szövetség elnökeként az üzletember azt tanácsolta, hogy a takarékszövetkezetek őrizzék meg a betétesek pénzének értékét, és túlzottan kockázatos ügyletekbe ne kezdjenek.

Az ünnepségen Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke óriási értéknek nevezte a szövetkezeti hitelintézeti rendszert, és rámutatott, hogy jelenlegi potenciálja nagyobb annál, mint amelyet eddig kihasznált. Számításuk szerint a takarékszövetkezetek 500 milliárd forint erejéig be tudnának szállni a devizahitelesek megsegítésébe.

Az ünnepség szünetében tartott sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva Demján Sándor magánemberként úgy vélekedett, hogy szerinte a devizahitelesek megsegítése során az adófizetők pénzéből azokat kell támogatni, akik elfogadható színvonalú, de nem luxuslakáshoz vették fel a svájcifrank-hitelt. Szerinte a frankhitel átváltását forinthitelre már korábban is megtehették volna az érintettek.

Csicsáky Péter, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elnök-vezérigazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem ismeri a PSZÁF számítását, amelyek alapján 500 milliárd forint felhasználásának a lehetőségét veti fel. Kérdésre válaszolva közölte: központi javaslatként azt tanácsolták a takarékszövetkezeteknek, hogy 11,47 százalékos THM-mel dolgozzanak a devizahitelesek megsegítésekor, de a takarékszövetkezetek eltérő kondíciókat is kínálhatnak.