Újabb két évet csúszik a Nabucco gázvezeték

Vágólapra másolva!
Változások történtek a Kaszpi- és a közel-keleti térségben zajló gázkitermelés időzítésében, ezért újabb kétéves csúszással, 2017-ben indulhat meg a gáz szállítása az Ázsiát Európával összekötő Nabucco vezetékben.
Vágólapra másolva!

A Nabucco gázvezeték projektjének időzítése megváltozott, mert a potenciális beszállítók bejelentették, hogy változások történtek a Kaszpi- és a közel-keleti térségben zajló gázkitermelés időzítésében. A tervek szerint az építkezés 2013-ban veszi majd kezdetét - közölte a Nabucco gázvezetéket tervező konzorcium.

"A Nabucco projekt eddig pozitívan haladt, megtörténtek a környezeti és társadalmi hatásvizsgálatok, valamint konkrét lépések is születtek már a közbeszerzéshez és egyéb fontos munkafolyamatokhoz kapcsolódóan. Terveink szerint 2017-ben lesz először gáz a vezetékben" - mondta a konzorcium ügyvezető igazgatója. Reinhard Mitschek márciusban még azt jósolta a Figyelő című hetilapnak, hogy az építkezés jövőre, a szállítás pedig 2015-ben indulhat.

Az EU és az Egyesült Államok támogatását is élvező Nabucco vezeték megépítésének célja az lenne, hogy csökkentse az európai államok függését az orosz gáztól. Az elképzelések szerint azeri, türkmén és iraki gázt szállítana Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriáig.