Privatizációt is elvár az EU a 80 milliárd euróból kimentendő Portugáliától

ECOFIN, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, költségvetési miniszter
Vágólapra másolva!
Portugália egy hárompilléres program keretében 80 milliárd euró segítséget kap az Európai Uniótól - erről állapodtak meg az Unió pénzügyminiszterei gödöllői ülésükön. A költségvetési konszolidációból, gazdaságélénkítésből és a pénzügyi szektor megsegítéséből álló csomagért cserébe Portugáliának lazítania kell munkaerőpiacán is, valamint privatizációs bevételekből kell csökkentenie államadósságát.
Vágólapra másolva!

A Portugáliát támogató pénzügyi csomag májusban készülhet el, az euróövezeti tagország nagyjából 80 milliárd eurós kölcsönt kaphat, cserébe pedig egyebek között "ambiciózus privatizációs programot" kell végrehajtania - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság (EB) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa.

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) informális találkozóját Gödöllőn tartották. Rehn az azt követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a portugál kormány támogatási kérelme előző nap este 10 órakor érkezett meg az EB-hez. A támogatási csomagot a Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készíti elő a portugál hatóságokkal együttműködésben.

A munka "haladéktalanul" megkezdődik, a csomagot május közepén fogadhatják el az uniós pénzügyminiszterek - tette hozzá az uniós biztos, aki arról is beszélt, hogy Lisszabon számára egy nagyjából 80 milliárd eurós hitelkeret állhat össze. Később azt is közölte, hogy ennek kétharmadát az EU, egyharmadát az IMF adja. A 3 év futamidőre tervezendő támogatásért cserébe Portugáliában egy sor reformot kell végrehajtani, és "ambiciózus privatizációs programot" kell beindítani.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport (Eurogroup) elnöke ismertette a portugál program három pillérét. Az első egy költségvetési kiigazító csomag, a második a gazdasági növekedést megalapozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló intézkedéscsomag.

A portugál hiánypályát úgy határozták meg Juncker szerint, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt jövőre 4,6 százalékra, 2013-ra pedig 3 százalék alá, "lehetőleg 2 százalékra" szükséges csökkenteni, a privatizációs bevételekből pedig az államadósságot kell mérsékelni.

Forrás: MTI/Beliczay László
Jean-Claude Juncker

Az eurócsoport és az Ecofin pénteki közös ülése után a miniszterek nyilatkozatban foglalták össze a teendőket. A dokumentumban nemcsak a finanszírozásról volt szó, hanem arról is, hogy a gazdasági növekedés ösztönzését és a versenyképesség fokozását szolgáló intézkedések között szükség van a munkaerő-piaci rugalmasságot korlátozó elemek kiiktatására és egy "ambiciózus privatizációs programra" is.

Az Unió és az IMF közös pénzügyi támogatási programjának alapja a portugál kormány március 11-én ismertetett reformterve - szögezi le a nyilatkozat. José Sócrates kormánya ezt a reformtervet nem tudta elfogadtatni a portugál parlamenttel, ezért március 23-án lemondott.

A nyilatkozatban a miniszterek felszólítják valamennyi portugáliai politikai pártot, hogy a lehető leghamarabb állapodjanak meg a válságkezelő programról, a júniusi választások után pedig alakítsanak olyan kormányt, amely véghez tudja vinni a költségvetési konszolidációt és a strukturális reformokat.

Görögország könnyítést kapott

Az eurócsoport péntek délelőtti ülésén megvitatták a görög kiigazító program állását is, és a miniszterek megállapodtak arról, hogy a hitelek futamidejét átlagosan hét és fél évre hosszabbítják meg, és száz bázisponttal (egy százalékponttal) csökkentik a már folyósított hitelrészletek kamatrátáit.