Wall Street Journal: Portugália heteken belül megroggyanhat

heti értékelés, Forint, Euro, bankjegy, pénz
Vágólapra másolva!
Márciusban vagy áprilisban Portugália jó eséllyel pénzügyi mentőcsomagra szorul majd a brüsszeli várakozások szerint.
Vágólapra másolva!

Akár már a jövő hónap elején pénzügyi segítséget kérhet Portugália egyes európai uniós hivatalnokok szerint, a dél-európai országnak ugyanis komoly kölcsönöket kell elkezdnie törleszteni - írja a Wall Street Journal (WSJ).

A lapnak nyilatkozó brüsszeli illetékesek szerint arra lehet számítani, hogy márciusban vagy áprilisban már nem tudja finanszírozni magát a piacról Portugália, miközben Németország már most is arra akarja rávenni Lisszabont, hogy kérjen pénzügyi segítséget. A WSJ névtelenül nyilatkozó forrásai szerint már portugál hivatalnokok is elismerték a csomag szükségességét, ami a görög és az ír csomaghoz lehet majd hasonló (a görög csomagról itt olvashat, az írről pedig itt).

Az idén Portugália eddig 4,75 milliárd eurónyi hitelt vett fel a piacról kötvénykibocsátással, de csak márciusban 3,848 milliárd eurónyi törlesztéssel kell számolnia. Ezt követően áprilisban újabb 4,342 milliárd eurós törlesztés következik, júniusban pedig további 4,933 milliárd eurónyi. A portugál hozamok mindeközben emelkednek, már jelenleg is több mint 7 százalékot kérnek a hitelezők a dél-európai országtól.

Az elemzők zömének már tavaly novemberben az volt a véleménye, hogy Portugália követni fogja Görögországot és Írországot, vagyis elérkezik az a pillanat, amikor mentőcsomagot fog kérni az Európai Uniótól. A Reutersnek nyilatkozó 50 szakértő közül 34 számított ekkor arra, hogy Lisszabon nem lesz képes megoldani adósságválságát mentőcsomag nélkül, sőt, négy szakember szerint Spanyolország sem kerülheti ezt el.