Világgazdaság: A reformlépésekről kérdezi az EU a magyar kormányt

Vágólapra másolva!
Levélben kérte Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy közölje vele a hamarosan bejelenteni tervezett reformlépések részleteit - tudta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa a magyar kormányhoz, melyben többek között arra kéri a kabinetet, hogy mihamarabb közölje vele azokat a tartós és konkrét reformlépéseket, amelyek jelzik, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) ajánlásainak betartása mellett - értesült a Világgazdaság.

Ezekre a lépésekre azért is szükség lenne, mert a bizottság olyan "költségvetési fejleményekre" lett figyelmes, amelyek lehetséges, hogy "nem egyeznek meg" az uniós ajánlásokkal - mondta a Világgazdaságnak Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn sajtófőnöke.

A sajtófőnök elmondása szerint "értesültünk arról, hogy Magyarország új lépések bejelentését tervezi a közeljövőben. Olli Rehn uniós biztos ezért írt levelet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, amelyben indítványozta, hogy közölje vele azokat, amilyen hamar csak lehetséges".

Az Európai Bizottság - január 27-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint - attól tart, hogy a reformok hiányában 2012-től ismét növekedésnek indulhat a hiány. A magán-nyugdíjpénztári pénzek becsatornázásának ugyanis csak rövid távú pozitív hatása lesz a költségvetési egyenlegre, annak hosszú távú fenntarthatóságát azonban nem biztosítja - írja a Világgazdaság.