KBC Equitas: 300 milliárdot hagy az embereknél az új szja

Vágólapra másolva!
Éves szinten legalább 300 milliárd forint plusz jövedelemhez juthat hozzá a lakosság, amennyiben bevezetik az új, egykulcsos szja-t. Ennek az összegnek csaknem fele megtakarítássá válhat, azok is elkezdhetnek félretenni, akik eddig nem tudtak - derül ki a KBC Equitas felméréséből.
Vágólapra másolva!

Évi 100 ezer forintot hozhat a konyhára egy átlagos háztartás számára január elsejétől a 16 százalékos, egységes személyi jövedelemadó kulcs - derült ki a KBC Equitas által végzett felmérésből.

Az szja csökkenésből származó többletbevételnek kettős hatása lehet: azok a közepes jövedelmű háztartások, amelyek korábban a meglévő hiteleik miatt nem tudtak megtakarítani, elkezdhetnek félretenni. Amelyek pedig már eddig is rendelkeztek megtakarításokkal, a megnövekedett összegből egy komolyabb befektetési portfóliót is kialakíthatnak maguknak - véli Tordai Péter, a KBC Equitas vezérigazgatója.

A felső jövedelmi csoportba tartozó mintegy egymillió háztartás nettó bevétele 350 ezer forint körül alakul havonta a KSH adatai szerint. Az szja-csökkentés hatása elsősorban ezt a réteget érinti, az ő jövedelmük átlagosan 15 százalékkal nő januártól.

"Számításaink szerint az szja egykulcsossá tételével évi 300 milliárd forint marad a lakosságnál. Ebből az összegből havonta 15-20 milliárd forint csapódhat le azoknál a háztartásoknál, amelyek a többlet jövedelmük legalább felét befektetik, illetve valamilyen formában tovább fialtatják, ez pedig 7,5-10 milliárd forint befektetést is jelenthet havonta" - mondta Tordai Péter.

Ma Magyarországon a becslések szerint mintegy százezer háztartásnak van valamely befektetési szolgáltatónál értékpapírszámlája. Nem mindegy, hogy a befektetések terén kevésbé otthonosan mozgó lakosság miként választja meg a megtakarításait. A fiatalabbaknak ajánlottak azok a befektetési konstrukciók, amelyekben a részvények túlsúlyozva vannak, ezek hosszabb távon magasabb hozamot adhatnak. A középkorúak számára a kiegyensúlyozott portfoliók ajánlhatók, amelyekben a kötvények és részvények egyaránt megtalálhatók. Nyugdíjas éveik közeledtével lehetőleg a tőkegarantált befektetési formákat érdemes keresni.