Népszabadság: Télen nem várható gázáremelés

Vágólapra másolva!
Várhatóan januárban sem emelkednek a gázárak Magyarországon - írja a csütörtöki Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Októbertől biztosan nem emelkednek a gázárak, és várhatóan januárban is elmarad a drágulás a Népszabadság információi szerint, a gázárakról pedig még folynak a tárgyalások szolgáltatók és a kormány képviselői között.

Fellegi Tamás miniszter beiktatásakor azt ígérte, hogy a gázárak befagyasztása után tárgylaásokba kezd a szolgáltatókkal és közös kidolgozzák az új gázárrendszert. Kormányzati politikusok legkésőbb szeptember végére ígérték a tárgyalások lezárását, Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke pedig augusztus végén az mondta, október 6-án tárgyal a kormány a gáz- és áramtörvény módosításáról; szeptemberben megegyeznek az új árképzési rendszerről.

A Népszabadság szerint a szolgáltatók nem számítanak arra, hogy a szeptember végi időpontig megszülessen a megállapodás. Emiatt elképzelhető, hogy a kormány szabálymódosítással fog intézkedni. Ez azonban egyoldalú lépést jelentene, nem pedig megegyezést, igaz Völner Pál, a fejlesztési tárca államtitkára jelezte, hogy elképzelésük nem kedvez a gázcégeknek. A gázszolgáltatók magukban már elkönyvelték, hogy sem októbertől, sem januártól nem lesz drágulás a lakossági piacon, veszteségeiket pedig lenyelik. Az ellátás biztosan nem kerül veszélybe, mert annak biztosítására törvéány kötelezi őket.