Magyarországon lesz az Opel legnagyobb motorgyára

Vágólapra másolva!
Húsz évvel első itteni beruházása után magyarországi befektetéseinek megduplázását jelentette be az Opel autógyártó. A kibővítendő szentgotthárdi üzem a vállalat európai motorgyártó központja lesz, a világon a legnagyobb gyártási kapacitással.
Vágólapra másolva!

Megduplázza szentgotthárdi befektetését az Opel autógyártó, ezzel közvetlenül 800, a beszállítóknál 200 új munkahelyet teremt Nyugat-Magyarországon - jelentette be kedden, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel alelnöke.

Az Opel volt a rendszerváltás után az első nagy autóberuházó Magyarországon. Úgy tűnik, a válságból való kibontakozás során is élen jár majd a vállalat, bízunk benne, hogy ismét követik majd más cégek - mondta Orbán Viktor. "Reméljük, jól járnak Magyarországon, mert akkor mi, magyarok is jól járunk" - tette hozzá, Reinald Hobennek címezve.

A gyár alkalmazottainak száma a duplájára nő, és a kormányfő szerint a beszállítókon keresztül tovagyűrűző hatás további 2000-3000 új álláshoz segítheti a munkaerőpiacot. Kijelentette, kormánya számára a munkahelyteremtés a legfontosabb.

Az 500 millió eurós beruházással megépülő új gyáregység 2015-re készül el teljesen, de 2012-től már termelni fog. Az Euro 6-os károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízel- és benzinmotorokat készítenek majd itt, évente legalább 500 ezer darabot. Korábban Szentgotthárdon évi 460 ezer, a válság alatt 220 ezer motort gyártottak.

Az évi 500 ezres mennyiség az Opel összes európai eladásának a felét teszi ki, a szentgotthárdi üzem pedig öt év múlva az Opel legnagyobb motorgyártási kapacitását biztosítja a világon. A modern, rugalmas technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen gyártósoron készüljön mindhárom itt gyártandó motortípus - ismertette a vállalat alelnöke.

Állami támogatás: még nincs döntés, de 7,5 milliárd

Az állami támogatásról szóló döntés októberben várható - mondta a kormányfő. A támogatás két feltétele, hogy négy éven belül nemzetgazdasági szinten térüljön meg az államháztartásnak, és a beruházó vállalja, hogy legalább 20 évig az országban marad. "Könnyen meg fogunk tudni állapodni" - jegyezte meg Orbán Viktor. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében ugyanakkor az áll, hogy a kormány 7,5 milliárd forintos támogatást nyújt, és 3 éven belüli megtérüléssel számol.

Azért jó ez a beruházás, mert nagyon alacsony az importhányad, magas a magyar hozzáadott érték, vagyis sok hazai beszállítónak fog lehetőséget adni. Ez a magyar fizetési mérlegnek is jót tesz majd - mondta a sajtótájékoztató után újságíróknak Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár.


Az Opel-gyár belülről