Simor: Egyeztetés helyett nyomást gyakorolt a kormány

Vágólapra másolva!
A jegybankelnök fizetésének módosítása törvényességi és a jegybank függetlenségét érintő kérdés - mondta Simor András jegybankelnök hétfői sajtótájékoztatóján, és sérelmezte, hogy a kormány nem egyeztetett vele a fizetéséről, hanem nyomást gyakorolt rá.
Vágólapra másolva!

"Aki úgy teszi fel a kérdés, hogy hány millió forint teszi függetlenné a jegybankelnököt, az nem érti, miről szól a jegybanki függetlenség. A jegybanki függetlenség nem arról szól hogy x vagy y millió forint az elnök fizetése, hanem arról szól: ha egyszer meghatározzuk a fizetés mértékét, nem változtatjuk meg" - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hétfői kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón.

Simor szerit a kormány, ahelyett hogy egyeztetett volna a jegybankelnökkel a fizetésről, nyomást gyakorolt, illetve törvénymódosítást javasolt a parlamentnek. A bankelnök közölte: "ilyen helyzetben nincs önkéntes lemondás a fizetésről, a jegybankelnök teszi a dolgát, ha megváltozik a törvény, akár egyetért vele, akár nem, ahhoz alkalmazkodik".

"Közismert, hogy ezt még az a parlament hagyta jóvá, amelyikben a Fidesz többségben volt. Akkor egyébként az átlagbér 43-szorosa volt a jegybankelnök fizetése, most a 39-szerese. Ez sok, de törvényességi kérdés a fizetés megváltoztatása" - mondta Simor.

Az akcióterv része a fizetéscsökkentés

Simor és a kormány bérvitája a nyár elején kezdődött, az Orbán Viktor által június elején bejelentett akcióterv egyik pontja ugyanis az volt, hogy havi bruttó kétmillió forintos bérplafont vezetne be a kormány a közszférában.

A kormányfő külön kiemelte, hogy ez a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is vonatkozik. A lépés eredményeként a fideszes politikusok és a kormányfő által is sokat kritizált Simor András bruttó fizetése több mint 6 millióval csökkenne. A jegybankelnök január végén publikált vagyonnyilatkozatából ugyanis az derül ki, hogy tavaly MNB-elnökként havi adóköteles jövedelme 8 011 800 forint volt.

Simor András jegybankelnök június 21-én bírálta a fenti kormányzati tervet. Simor már ekkor hangsúlyozta, hogy nem a saját fizetését akarja védeni, és azzal érvelt, hogy a fizetésekbe való beavatkozás a jegybanki függetlenséget sértené. A kormány álláspontja szerint viszont a csökkentés nem befolyásolja azt, és a plafont az európai szabályok betartásával húznák meg.

Az EKB Simor mellé állt

Simor reakciója után a kormányzati álláspont is szelidült. "A jegybanktörvény módosítása nincs napirenden, de ez egyébként is csak úgy képzelhető el, hogy az MNB függetlensége ne sérüljön" - mondta a Reutersnek június 24-én Navracsics Tibor, és hozzátette, ha konfliktusok vannak, akkor tárgyalni kell.

Simor külföldről is segítséget kapott. Július 5-ei közleményében a frankfurti székhellyel működő Európai Központi Bank (EKB) azt közölte a román jegybanki fizetések csökkentésével kapcsolatban, hog ha a jegybanki alkalmazottak fizetéscsökkentéséből származó bevételnövekedést a bankból az államhoz utalják, az sérti az uniós jogot. Egy héttel később már a magyar kormány eljárását kriztizálta az EKB, a bank azt kifogásolta, hogy a kormány túl sietősen intézkedik, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fizetések ügyében egyeztetni kell a jegybank vezetésével.