Leminősítette Írországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Írország kormánykötvény-adósi osztályzatát "Aa2"-re rontotta a Moody's Investors Service az euróövezeti tagország romló gazdasági kilátásaira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerint az ír kormány "pénzügyi ereje jelentősen csökkent", a bankrendszer megsegítéséből fakadó kötelezettségei pedig egyre nagyobbak, miközben a gazdaság növekedési lehetőségei romlanak.

A Moody's "Aa1"-ről "Aa2"-re módosította Írország szuverén adóskockázati besorolását. A lehető legjobb, "Aaa" minősítést áprilisban vonta meg Írországtól az intézet, a mostani, új minősítés két fokozattal marad el ettől. A besorolás kilátása stabil, vagyis nemigen várható újabb leminősítés a közeli jövőben. Írország adóskockázati besorolása a Moody's-nál még a hétfői leminősítéssel is két fokozattal jobb, mint Portugália ("A1") vagy Görögország ("Ba1") besorolása.

A leminősítéshez fűzött indoklásában a Moody's kiemeli, hogy 2008 óta folyamatosan csökken a hazai össztermék (GDP) és zuhannak az adóbevételek, a GDP-arányos államadósság pedig a világméretű gazdasági válság előtti 25 százalékról tavaly év végéig 64 százalékra szökött fel.