Forgatókönyveket vázolt a Fitch az eurózóna esetleges széteséséről

Vágólapra másolva!
Továbbra sem valószínű az euróövezet felbomlása, de a jelenlegi válság megmutatta a valutauniós intézményrendszer gyengeségeit - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében. Az elemzés szerint kis ország miatt aligha esik szét az eurózóna, de egy spanyol vagy olasz csőd már nagyobb zűrt okozna.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő 22 oldalas elemzése szerint az 500 milliárd eurós uniós stabilizációs mechanizmus, az euróövezeti jegybank (EKB) elkötelezettsége szuverén adósság vásárlása mellett diszfunkcionális piacok esetén, valamint egyes tagországok gyorsított hiánycsökkentése "távolivá" teszi az euróövezet szétesésének kockázatát. Ezt a kockázatot tovább csökkentik a felbomlás jogi, pénzügyi és gazdasági akadályai és költségei.

A mostani szuverénadósság-válság azonban feltárta az euróövezet gazdaságpolitikai kereteinek és intézményrendszerének gyengeségeit, azt, hogy a rendszer nem volt képes elejét venni a súlyos államháztartási és egyéb makro-egyensúlytalanságok kialakulásának, és ez különösen sebezhetővé tette az euróövezetet a globális pénzügyi válságtól és a visszaeséstől - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég szerint ezeket a gyengeségeket kezelni kell ahhoz, hogy az euróövezet sikeres lehessen, és meg lehessen teremteni a minden kétséget kizáró bizalmat a valutaunió fenntarthatósága iránt.

A pénzügyi válságból és a vele járó recesszióból eredő költségvetési sokk nagyon erőteljesen a fejlett gazdaságokra összpontosult; a feltörekvő térség általában jól viselte a vihart, különösen Latin-Amerikában és Ázsiában, bár ugyanez kevésbé igaz Közép- és Kelet-Európára - áll az elemzésben.

A Fitch Ratings becslése szerint a fejlett gazdaságokban az átlagos államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka fölé emelkedik a jövő év végéig a pénzügyi válság előtt mért 70 százalék körüli szintről.

A Fitch megállapítja, hogy az euróövezet jelenleg pénzügyi válságot él át, amely a cég szerint az euróövezet fenntarthatóságával kapcsolatos bizalomvesztést legalább annyira tükrözi, mint a költségvetési fizetőképességgel kapcsolatos aggodalmakat.

Az euróövezet esetleges felbomlásáról a cég több forgatókönyvet dolgozott ki. Az egyik azzal számol, hogy egy gyenge tagállam lép ki önként, új nemzeti valutát honosít meg sokkal alacsonyabb árfolyamon, és "visszanyeri hazai kamatmegállapítási szabadságát". A Fitch Ratings szerint azonban a leértékelés versenyképességi előnyein messze túltenne a kilépés után várható pénzügyi válság, a betét- és tőkemenekítés, valamint a valószínűsíthető állami törlesztésképtelenné válás.

Szerepel a forgatókönyvek között a "gyenge" vagy "fegyelmezetlen" euróövezeti tagok száműzése a valutaunióból, a Fitch azonban megállapítja, hogy ennek kollektív jogi alapja és mechanizmusa nincs meg, és egyhangú szerződésmódosítást igényelne a tagállamok részéről.

A hitelminősítő szerint ennél elképzelhetőbb, jóllehet szintén rendkívül valószínűtlen, hogy erős tagállamok egy csoportja lép ki Németország vezetésével. Németország az egyetlen eurótagország - talán még Franciaországgal együtt -, amely sikeresen újra meg tudná honosítani régi saját valutáját. E forgatókönyv alapján új zóna jönne létre, az új német márkára alapozva. A Fitch Ratings szerint azonban még ennek sincsenek meg a jogi alapjai, és a távozó országoknak jó eséllyel el kellene hagyniuk az EU-t is.

Ha azonban valamely tagállam az euróövezeten belül válik törlesztésképtelenné, és a fenntarthatatlan költségek miatt nem valószínű, hogy a társállamok kisegítik, akkor még mindig a legkevésbé rossz opció a távozás az euróból. Ha egy "kis" gazdaság jut erre a sorsra, mint például Görögország, Írország vagy Portugália, az még nem feltétlenül jelentené az euróövezet egészének szétesését, ha azonban Spanyolország vagy Olaszország válik törlesztésképtelenné és távozik, az már járhat ilyen következményekkel - áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint nem csupán az euróövezeti kilépés nehéz, de - a görög válság miatt - a belépés is meglehetősen nehézzé válhat. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrég például azt jósolta: a görög tapasztalatok nyomán az uniós pénzügyi hatóságok ezután már csak akkor járulnak hozzá új tagállamok euróövezeti csatlakozásához, ha a tagjelöltek "a második tizedesjegyig" teljesítik az összes maastrichti feltételt.