Merkel: Európa jövője a tét

Vágólapra másolva!
Európa és egyben Németország jövője a tét - indokolta a Görögország megsegítésével kapcsolatos nemzetközi megállapodást szerdán a parlamentben Angela Merkel kancellár. A németek 22,4 milliárd euróval járulnak hozzá a görög mentéshez, amellyel a továbbterjedést akadályoznák meg.
Vágólapra másolva!

Kövesse itt a görög válság fordulatait!

A kancellár rendkívüli kormánynyilatkozatot ismertetett a Bundestagban, amely ezzel megkezdte a megállapodást támogató, illetve a német szerepvállalást körvonalazó törvénytervezet vitáját. A tervezet jóváhagyása péntekre várható, de annak sok ellenzője van a kormánypártok körében is.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Görögországban olyan szükséghelyzet alakult ki, amely az euró stabilitását veszélyeztette. Ezért cselekedni kellett, és az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap segélycsomagja egyfajta ultima ratiót jelentett - szögezte le a kancellár.

Merkel úgy értékelte, hogy rendkívüli horderejű döntésről van szó, és elismerte, hogy a segélyért végső soron minden német adófizető garanciát vállal. Védelmébe vette a megállapodást, hangsúlyozva, hogy Görögország olyan alapvető kötelezettségeket vállalt, amelyek biztosítják a válságból való kilábalás lehetőségét, és egyben az euró stabilitásának megőrzését.

Megerősítette, hogy a három évre szóló segélyprogramban Németország a tervek szerint 22,4 milliárd euróval vesz rész, amelynek első részlete - 8,4 milliárd euró - még az idén esedékes. Utalt arra is, hogy a német közreműködés nem a központi költségvetésből történik, hanem egy olyan hitelkonstrukcióval, amely az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt - az állam garanciavállalása mellett - zajlik.

Mindenekelőtt a megállapodást ellenző képviselőkhöz intézve szavait, a kancellár azt hangoztatta: Németország azok után adta támogatását a segélyprogramhoz, hogy teljesültek előfeltételei. Ezek között első helyen említette annak biztosítását, hogy Görögország vállalja a szükséges konszolidációs erőfeszítéseket.

Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy a Nemzetközi Valutaalap is részt vesz a segélycsomagban, ami - mint hozzáfűzte - kezdettől fogva és még kisebbségben is legfőbb törekvése volt. És utalt arra, hogy megítélése szerint olyan döntés született, amelynek nincs és nem is volt alternatívája, az az utolsó eszközt jelentette a helyzet súlyosbodásának megakadályozására és egy esetleges láncreakció elkerülésére.

A láncreakció alatt első sorban a mediterrán tagállamokat értik a piacon, mivel a görög adósságválság első körben Spanyolországra és Portugáliára, később azonban Olaszországra és Írországra is tovább terjedhet. Előbbi országokat már leminősítették, sőt, a spanyolokról egy pletyka is elterjedt, miszerint 280 milliárd eurós segítségre lehet szükségük.

A kancellár közvetve vádolta a jelenleg ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket, emlékeztetve arra, hogy Görögország euróövezeti csatlakozására az akkor hatalmon lévő szociáldemokrata-zöld kormány támogatásával került sor. Úgy ítélte meg, hogy akkor gazdaságilag megalapozatlan, elsősorban politikai és elsietett döntés született.

Merkel szerint Európa a mostani válsággal válaszút elé érkezett. Vagy halad tovább a korábbi úton, amelynek során lehetőségei felett élt, vagy pedig levonja a szükséges tanulságokat, és erőfeszítéseket tesz a hatékonyabb együttműködésre, a pénzpiacok erőteljesebb szabályozására és annak megakadályozására, hogy az ilyen jellegű válságok megismétlődhessenek.

Megerősítette, hogy jóval hatékonyabb ellenőrző mechanizmusokra van szükség, és utalt arra is: Németország szorgalmazni kívánja az euróövezeti stabilitási paktum szigorítását és a többi között szankciók bevezetését azon államok ellen, amelyek tartósan megsértik a stabilitási egyezményben foglaltakat, illetve a maastrichti deficitkritériumokat. Németország állást foglal az ehhez szükséges szerződésmódosítások mellett - szögezte le Merkel, aki mindebből kiindulva a jelenlegi válságot Európa számára esélynek is nevezte. "Németországnak nagy a felelőssége, és élni kíván ezzel a felelősséggel" - hangsúlyozta Angela Merkel.