Áprilistól 10 százalékkal drágulhat a földgáz

Vágólapra másolva!
Az MTI értesülései szerint a kormány csütörtökön bejelenti, hogy áprilistól átlagosan 10 százalékkal nő a földgáz ára. A hírügynökség úgy tudja, az MSZP vezetői megpróbálták elhalasztani az emelést, illetve Matos Zoltán MEH-elnök menesztését is kérték. A legszegényebbek számára állítólag június végéig meghosszabbítják a gázártámogatást.
Vágólapra másolva!

Áprilistól átlagosan 10 százalékkal drágul a gáz ára - közölte meg nem nevezett forrásra hivatkozva az MTI. A hírügynökség információ szerint csütörtökön a kormány bejelenti, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók - óvodák, társasházak - esetében pedig 9,5 százalékos lesz az emelkedés mértéke a jelenlegihez képest. A 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalék lesz a növekedés. A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé benyújtott javaslatukban átlagosan 17 százalékkal kívánták megemelni a gáz árát április 1-jétől, az E-ON pedig 20 százalékos emelést tervezett - értesült az MTI. Az E.ON azonban lapunknak küldött közleményében cáfolta, hogy 20 százalékos áremelési kérelmet nyújtott volna be. (Az E.ON Hungária március 5-én csak azt közölte, hogy ha áprilisban nem emelkedik a gáz ára, akkor júliusban drasztikus, 20 százalék körüli drágulásra le het szükség.)

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.

Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel a gáz áráról, mert véleményük szerint most nem lett volna szükség áremelésre. Március elején a MEH elnöke arról beszélt, hogy áprilistól köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt. Ezt több szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta. Podolák György, a parlament gazdasági bizottságának elnöke Matos Zoltán MEH-elnök menesztését kérte a miniszterelnöktől, Lendvai Ildikó pártelnök pedig úgy nyilatkozott: elképedve hallotta, hogy az energiaszolgáltatók ajánlattétele előtt az energiahivatal vezetője arról beszélt, mekkora áremelésre lehet szükség, mert ez burkolt javaslat az áremelés mértékre.

A kormányszóvivő erre reagálva közleményt adott ki, amely szerint Bajnai Gordon bizalma töretlen Matos Zoltán iránt, ugyanakkor elvárja a hivataltól, hogy a szolgáltatók indokolatlanul ne emelhessék a gáz árát. Az MTI értesülése szerint a gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti azt is, hogy a legszegényebbeknek nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, hanem azt június végéig meghosszabbítják.