Visszafizette az OTP az állami hitelt

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank visszafizette az állami hitelt, amelyet a válság hatásainak tompítására, tőkehelyzetének megerősítésére vett fel.
Vágólapra másolva!

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte a tőkepiac szereplőivel, hogy március 19-én visszafizette az állam által folyósított 1,4 milliárd forintos hitel második felét is. A bank szerint az eredeti terv alapján a hitel törlesztése csak 2011-től indult volna, de a hitelt már idén sikerült visszafizetni.

A hitelmegállapodás aláírásakor mind a Pénzügyminisztérium, mind pedig az OTP Bank célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján, többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat. Mivel az állami hitel felhasználásával nyújtott vállalkozói kölcsön hiteldíja és futamideje csak a vállalkozói kör egy részének igényét tudja kielégíteni, emiatt az igények egy szélesebb körének kielégítését a Bank saját, 6 milliárd eurót meghaladó likviditási tartalékai terhére biztosította.

A bank adatai szerint 2009-ben 248 milliárd forint összegű hitelt helyeztek ki a hazai vállalkozásokba. A pénzintézet tervei szerint az állami hitel visszafizetése ellenére növelni kívánják idén a vállalkozói hitelek kihelyezését.