Magyar Energia Hivatal: 16-17 százalékos gázáremelés jöhet

Vágólapra másolva!
A Magyar Energia Hivatal szerint a jelenleg 100 forintos köbméterenként lakossági gázár több mint 16-17 százalékos emelése lenne indokolt.
Vágólapra másolva!

Köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában - közölte csütörtökön a Magyar Energia Hivatal.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő az ár. Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig, péntekig van lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsejétől életbe lépő változást.

A hivatalnak nem osztottak lapot

Ma már a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt a jogszabály határozza meg - mondta Matos Zoltán, a MEH elnöke. "Személy szerint nem javasolnám, hogy szociális elemet vigyünk a gáz végfelhasználói árába" - mondta. Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legszegényebbeknek alig 50 százaléka használ földgázt.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár forinthoz mért árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja és ármegállapító eljárást indít.

Az utolsó alkalom, amikor a hivatalnak ráhatása volt az árakra a januári árváltozást előzte meg. Matos Zoltán emlékeztetett arra, hogy akkor a szolgáltatók az elfogadott 252 milliárd forintnál 37 milliárd forinttal magasabb költséget akartak elfogadtatni a Magyar Energia Hivatallal. 2010 január elsejétől azonban négyéves periódusra új árszabályozási mechanizmus kezdődött, ami csak a rendszerhasználati díjakra és a maximális árrésre vonatkozik.

Megszűnik a támogatás

A közeljövőben egyébként biztosan emelkedik majd a gáz ára, függetlenül attól, hogy a szolgáltatók mekkora áremelést indítványoznak. Az állam és az egyik legnagyobb gáznagykereskedő közötti megállapodásból adódó háromforintos emelés mellett az is hatással lesz az árra, hogy áprilisban megszűnik az eddigi gázártámogatási rendszer. A becslések szerint a támogatásban részesülő háztartások akár harmadával is többet lesznek kénytelenek fizetni, mint eddig, ami a fűtési időszakban akár havi 20-30 ezer forintos többletköltséget is jelenthet.

Bár a gázártámogatási rendszer sok lakossági fogyasztónak segítséget jelent, alapvetően pazarlásra ösztönöz, így nem jelent megoldást. Az Energia Klub adatai szerint az elmúlt hat évben mintegy 600 milliárd forintot költött az állam gáz- és távhőtámogatásra - mindeközben a lakosság 14,7 százaléka még most sem engedheti meg magának, hogy megfelelően fűtse az otthonát, ami arra utal, hogy a rendszer nem működik megfelelően. Szakértők szerint a gázártámogatási rendszer nem megoldás, a nemzetközi tapasztalatok szerint az épületek felújítása, a pályázatosdi beszüntetése lenne célravezető, de akár az illetékszabályokhoz is hozzá lehetne nyúlni.