Katari befektetés a Porschébe

Vágólapra másolva!
Újabb fejezetéhez ért a Porsche és a Volkswagen közötti történet, amiben a két cég egyszerre küzd egymás felvásárlásáért. A Porsche a katari állam személyében talált új szövetségesre, ami 2,5 milliárd eurót fektetne a vállalkozásba cserébe a részvények 25 százalékáért.
Vágólapra másolva!

Nyolc hónapja tart a harc, hogy ki tud felvásárolni kit. Míg eredetileg a Porsche kívánta megvenni a Volkswagent (VW), addig mára a szerepek felcserélődtek és a Porschének kell küzdenie, hogy független maradjon - írta meg a Bloomberg.

A Porsche 2005 óta vesz VW részvényeket és opciókat, azért, hogy 75 százalékra tudja növelni tulajdonrészéét az autógyártóban. Az 50,8 százalékos részesedést sikerült is elérni, de addigra már megháromszorozódtak a Porsche tartozásai és nem maradt elég tőkéje, hogy érvényesítse további 20 százaléknyi opciós vásárlási lehetőségét.

Tovább rontja a Porsche helyzetét, hogy az elmúlt 9 hónapban bevételei 15 százalékkal csökkentek, 4,64 milliárd euróra. A cég pillanatnyilag 1,75 milliárd eurós hitelt akar felvenni a KfW Grouptól, egy német kormányzati irányítás alatt álló fejlesztési banktól és ennek a banknak szolgálhatna biztosítékul a katari befektetés.

A katari pénznek egyébként a VW is örül. Mára ők is egyesített cégben gondolkoznak és a közel-keleti befektetés majd meg tudja győzni saját részvényeseiket is, hogy valóban érdemes a Porschéra áldozni.

A katari befektetés egyébként nem példa nélküli esemény, más öböl menti országok is ruháztak már be német autógyártókba. Egyes elemzők szerint a katariak is annyira valószínűnek tartják a gyártók egyesülését, hogy azért fektetnek be most a Porschéba, hogy azon keresztül jussanak hozzá a Volkswagenhez.