Hozzáférhető lesz az uniós munkalehetőségeket tartalmazó rendszer

Vágólapra másolva!
A következő években főképp PHARE-forrásokból 20 olyan iroda alakul Magyarországon, amelyekben hozzáférhető lesz a munkaerő-kínálattal kapcsolatos, az EU-országokra kiterjedő számítógépes szolgáltató rendszer - mondta Kiss Péter munkaügyi miniszter a Pest Megyei Munkaügyi Központ humánszolgáltatási centrumának átadásán.
Vágólapra másolva!

Az irodák felállítása mintegy 3-5 milliárd forintba kerül, és az európai országok foglalkoztatási szolgáltatásait tartalmazza. Ezzel könnyen lehet képzettség szerinti felosztásban szabad munkahelyet keresni az unióban. Ez azért is fontos, mert a hazai foglalkoztatási szint jelenleg 56,5 százalék, míg az EU-országok átlaga 63 százalék. Az unió célja, hogy az évtized végére 70 százalékra emelkedjen ez az arány az összes tagállamban.

Ennek eléréséhez az információs rendszer kiépítésén túl a táv- és részmunkaidős foglalkoztatás nagyobb arányú bevezetésére, a felnőttoktatás kiterjesztésére is szükség van - tette hozzá a miniszter. Jelenleg az Országgyűlés előtt van a foglalkoztatási törvény módosítása, amely a felnőttképzés kiterjesztését célozza.

(MTI)