Háromszorosára nő a betétbiztosítás felső határa

Vágólapra másolva!
Az Országos Betétbiztosítási Alap betétbiztosításának felső határa 3 millió forintra emelkedik a Pénzügyminisztérium javaslata szerint. Változik az APEH elnöki posztjának időtartama is, ez hat évre fog szólni - jelentette be László Csaba. A tőkepiaci törvény módosítására tett javaslat szerint pedig megszűnik az a korlátozás, miszerint egy tőzsdetulajdonos nem szerezhet 10 százalékosnál nagyobb részesedést a tőzsdében.
Vágólapra másolva!

Az APEH elveszíti nyomozati jogkörét a Pénzügyminisztérium javaslata alapján. Az APEH-elnök kinevezésének menete is változni fog: az elnök személyére a pénzügyminiszter tesz majd javaslatot, de a jelöltet meghallgatja az Országgyűlés illetékes bizottsága is, amelynek szintén lesz javaslati jogköre. László Csaba, a tárca vezetője elmondta, hogy a jelenlegi elnöknek, Király László Györgynek is át kell esnie ezen a meghallgatáson, és kinevezése csak ezután lehet érvényes.

A kinevezés időtartama is változik: határozott időre, hat évre fog szólni - jelentette be László Csaba. Az elnököt nem lehet majd indoklás nélkül meneszteni, a felmondás alapos indoklásra szorul majd a javaslat szerint.

A hitelintézeti törvény készülő módosítása hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést, amely szerint a hitelintézet jegyzett tőkéjében sem az egy tulajdonosra jutó tulajdoni hányad, sem az általa gyakorolt szavazati jog mértéke nem haladhatja meg a tizenöt százalékot. Szövetkezeti hitelintézetek - az uniós szabványoknak megfelelően - az eddigi 100 millió helyett legalább 250 millió jegyzett tőkével létesíthetők 2007-től kezdődően.

Az Országos Betétbiztosítási Alap betétbiztosításának felső határa az eddigi 1 millió forintról 3 millió forintra emelkedik a javaslat szerint. A külföldi intézmények fióktelepei csatlakozhatnának ehhez az alaphoz.

A tőkepiaci törvény módosítására tett pénzügyminisztériumi javaslat szerint megszűnik az a korlátozás, miszerint egy tőzsdetulajdonos nem szerezhet 10 százalékosnál nagyobb részesedést tőzsdében. A javaslat szerint átlagosan felére csökkennének a tőkepiac szereplői által fizetendő felügyeleti díjak.

A biztosítási törvény átfogó változtatására csak jövő év első felében kerülhet sor, mondta László Csaba. A jelenlegi törvénymódosítási javaslatok a felügyeleti díj arányosabb struktúrájának meghatározására vonatkoznak.

A lakástakarékpénztárakról szóló törvény is módosulna a javaslat szerint. Ennek egy eleme, hogy az öt éve változatlan, évi maximálisan 36 ezer forint állami támogatás a duplájára emelkedik. Ezáltal a konstrukcióban négy év alatt 2,6 millió forint lesz elérhető - mondta László Csaba. Társasházak és lakásszövetkezetek esetében az eddigi 36 ezer forintos éves támogatás a terv szerint elérheti a 216 ezer forintot is, a lakások számától függően. A támogatás felhasználási lehetőségei is bővülnek: lehet majd csatorna és útépítésre, illetve informatikai fejlesztésre is használni a támogatást. Ez a már megkötött szerződésekre visszamenőleges hatállyal is vonatkozik, mondta a pénzügyminiszter, de nem tért ki arra, hogy mikortól.

A változásokat László Csaba egyfelől a z uniós jogharmonizációval, másrészt azzal magyarázta, hogy az elmúlt tíz évben stabilizálódott a magyar piac, és a pénzügyi intézmények is megerősödtek. Az eddigi korlátozások akadályozták a piac szereplőit, mondta László Csaba.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Befejeződik a kárpótlás - tőzsdeélénkítő kampány
(2002. szeptember 27.)