Nem változik a jelzáloghitelek támogatási rendszere

Vágólapra másolva!
A kormányzat tervei szerint 2003-ban nem változik a jelzáloghitelek adójóváírásának rendszere. A jelzáloghitelezés jövőre 15-25 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek, míg a decembertől növekvő lakásépítési kedvezmény jövőre 20 milliárd forint többletkiadást jelent. Szakértők azt javasolják, jövőre a jogi személyiségű társaságok és önkormányzatok számára is felvehetővé kellene tenni a támogatott lakáshiteleket bérlakás építésére.
Vágólapra másolva!

Szakértők azt javasolják, hogy januártól a jogi személyiségű társaságok és az önkormányzatok is felvehessék a támogatott jelzáloghiteleket bérlakások építésére, de erről kormánydöntés még nem született. Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánymegbízott a Napi Gazdaságnak elmondta: szerinte a 10-15 millió forintnál nem drágább lakások építését támogatnák, s a lakások csak 20 év után lennének eladhatók.

Csabainé elmondása szerint jövőre biztosan nem változik a jelzáloghitelek törlesztőrészletére vonatkozó adójóváírás rendszere, így 2003-ban is igénybe vehető a támogatás mind a kamat-, mind a tőketörlesztésre.

Amennyiben egy hitelfelvevő havi 50 ezer forint törlesztőrészletet vállal, azzal teljesen kihasználhatja az adójóváírást. Ennek feltétele, hogy legalább ekkora adót befizessen. Az átlagjövedelmet keresők ennél több adót fizetnek, így ők teljesen érvényesíthetik az adójóváírás maximumát.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Mindenki beszáll a jelzáloghitel-versenybe
(2002. március 4.)