Az uniós átlag fölötti Közép-Kelet-Európa gazdasági fejlődése

Vágólapra másolva!
A gyenge világgazdasági helyzet hatására a közép-kelet-európai országokban is lassult a gazdasági növekedés, de továbbra is egyértelműen meghaladja az EU-átlagot, és a világgazdaság hatását itt a belső kereslet egyensúlyozza - áll a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete (WIIW) előrejelzésében. A növekedési átlagot Lengyelország gyengíti.
Vágólapra másolva!

Az intézet Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia esetében 2003-ra átlagosan 3,5 százalékos növekedést vár, ugyanakkor aggasztónak tartja a lengyelországi helyzetet, ahol mindössze 1,3 százalékos emelkedés várható. Az öt országban idén 1,9 százalékos, jövőre 2,4 százalékos a várt növekedés, az átlagot egyedül Lengyelország gyengíti.

Az előrejelzés szerint nőni fog a magánkereslet a térségben, ugyanakkor Szlovákiában és Lengyelországban csökkenő beruházásokra számítanak. Az alacsonynak tartott infláció további mérséklődésére számítanak, de a legtöbb kelet-európai valuta felértékelődése és az akadozó nyugati kereslet a termelés és a külkereskedelem csökkenéséhez vezetett.

A munkanélküliség a legnagyobb gond

A térség államainak legnagyobb gondja a magas és nem csökkenő munkanélküliség. A költségvetési hiány a térség legtöbb országában a GDP 4-6 százaléka között van, de az uniós csatlakozás utáni nyilvánvaló nyomás a hiány csökkentése érdekében a kiadások mérséklését teszi majd szükségessé - áll a jelentésben.

A prognózist kidolgozó kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a bővítéssel nagy különbségekkel járó heterogén gazdaság lesz Európa, hiszen még a térség legfejlettebb országában, Szlovéniában sem éri el 2015-ig a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP az uniós szintet.

A WIIW előrejelzése szerint Magyarországon idén a GDP 3,3 százalékos, jövőre 3,9 százalékos növekedése várható, a fogyasztói árak idén várhatóan 5,4 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal emelkednek. A munkanélküliség idén várhatóan 5,8 százalék, jövőre 5,7 százalék lesz, a fizetési mérleg hiánya idén 4,8, jövőre pedig 4,4 százalékot tesz majd ki.

(MTI)

Ajánlat:

Nem hiányzik a könyvtárából?

Problémás emberek