Gripen-program: homályban az ellentételezés

Vágólapra másolva!
A Gripenek bérleti szerződése mellett a kormányzat az ellentételezési programban is változtatásokat kezdeményez a svéd partnerrel - értesült a Magyar Hírlap. Annál is inkább, mivel az idei kilencmilliárd forintos svéd importkötelezettség eddig még nem teljesült. A gazdasági tárca olyan csomagot dolgozott, illetve dolgoz ki, amely szélesítené a gazdasági együttműködést a két ország, illetve az offset programra (készpénzfizetéssel ellentételezett) jelentkező vállalatok között.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen pesszimistán ítélik meg a hazai vállalatok a Gripenek ellentételezési programjának megvalósulását, eddig ugyanis vajmi kevés érdemi lépés történt. Ezt erősíti meg, hogy 2002. szeptember végéig a gazdasági tárca sem kapott még semmilyen hivatalos értesítést a svédektől, hogy köttetett-e már meg és milyen értékben valamilyen üzlet a programba bevont vállalatok között. A Magyar Hírlap információit nem cáfolta Szabó Sándor, a Gripen-ellentételezési bizottság titkárságának vezetője sem, aki annyit azért hozzátett: a statisztikai adatok azt jelzik, a svédországi export az év első hét hónapjában meghatszorozódott, a kiviteli többlet 805 millió euró, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a korábbi évek befektetéseihez köthető.

A tavaly december 20-án aláírt vadászgépbérleti szerződés értelmében Magyarország 108 milliárd forintért 14 "griffmadarat” bérel, s ennek fejében a megállapodást aláíró Gripen International (GI) - amely a vadászgépeket gyártó svéd SAAB és a világ egyik legnagyobb hadiipari vállalatának, a British Aerospace (BAe) 50-50 százalékos tulajdonában van - kilenc év alatt 110 százalékos, azaz 118 milliárd forintos ellentételezést nyújt magyar partnerének. Ennek 32 százalékát (37 milliárd forint) hazai beruházásként, a fennmaradó hányadot (81 milliárd forint) a svédországi magyar export növekedését eredményező üzleti tevékenységgel, illetve hazai hadiipari kapacitások igénybevételével teljesíti.

A program megvalósulásához itthon nagy reményeket fűznek, mondván, az offset (készpénz-ellentételezéssel) húzóágazatként segíti majd a magyar gazdaság növekedését. Ha a jelzett 81 milliárd forintot kilenc évre osztjuk fel, akkor évente pontosan kilencmilliárd forintnak megfelelő, mai árfolyamon 37 millió eurós magyar export valósulhat meg.

Szabó Sándor a Magyar Hírlap érdeklődésére elmondta, eddig mintegy 1100 hazai és negyven-egynéhány svéd cég került fel a programban részt vevő cégek listájára. Utóbbiak döntően a Wallenberg-csoport tulajdonában lévő Investor Grouphoz (IG) tartoznak vagy üzleti kapcsolatban állnak vele.

A Wallenberg-csoport egyébként a legelső a nagy nemzetközi hadiipari cégek sorában, amely elő-ellentételezési megállapodást írt alá a magyar kormánnyal még 1995-ben. Azóta ennek keretében 661 millió dollárt ismert el offsetként az illetékes minisztérium.

A múlt év végén aláírt bérleti megállapodás értelmében ezt a jóváírást eladhatja olyan cégeknek, amelyek szintén offset kötelezettséggel járó beszerzésekben vesznek részt.

Ilyen lehet a közeljövőben például a 240 milliárd forintra becsült honvédségi gépjármű-beszerzés, aminek pályázatát rövidesen kiírja a szaktárca. A GI vállalta, hogy a jóváírás értékesítéséből befolyt bevételt Magyarországon fekteti be. Ennek érdekében már létrehozta kétmillió dollár alaptőkével a Gripen Holding Hungary Kft.-t.

A titkárságvezető megerősítette a Magyar Hírlap értesülését, miszerint gépipari cégek számíthatnak leginkább svéd érdeklődésre az ellentételezési program megvalósulása során. A korábban többször is emlegetett magyar szoftverexport vagy a svéd turisztikai beruházások nem szerepelnek a megállapodásban. Ugyanakkor a gazdasági tárca egy olyan csomagot dolgozott, illetve dolgoz ki, amely már a fentieket is bevonná az offset programba.

A svéd-magyar gazdasági együttműködés kiszélesítését befolyásolhatja, hogy sikerül-e a bérleti szerződést módosítani. A Honvédelmi Minisztérium mindenképpen szeretné elérni, hogy a legmodernebb Gripeneket kapjuk meg, amelyeknél már megoldott a légi utántöltés és lézerirányítású fegyverekkel vannak ellátva. Ez, bár 30-35 százalékkal megemeli a bérleti díjat, de ezzel párhuzamosan az offset értéke is emelkedik. Ily módon tehát lenne esély a gazdasági együttműködés bővítésére.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a svédek október elején döntenek arról, elfogadják-e a magyar javaslatokat. Jólértesültek tudni vélik, a döntés a magyar fél számára pozitív lesz, ennek pedig az az oka, hogy Svédország, illetve az Investor számára mára létfontosságúvá vált a magyar piac. Jelenleg ugyanis mi vagyunk az egyetlen ország, amely Gripenekkel oldaná meg légterének védelmét. Amennyiben a honvédség rendszeresíti a svéd vadászgépeket, akkor a harci repülőgépeket gyártó Saab gyár számára megnyílik az út a NATO irányába.

Arra a kérdésre, mi lesz abban az esetben, ha a svédek mégsem lesznek kaphatók az eredeti megállapodás módosítására, s emiatt a felek felbontják a szerződést, Szabó Sándor kifejtette: abban a pillanatban az offsetmegállapodás is hatályát veszti.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gripen

Korábban:

Gripen ellentételezési honlap indult
(2002. április 30.)

Túlértékelt a Gripen-program
(2002. március 14.)