Nyilvántartást készítenének a fantomcégek vezetőiről

Vágólapra másolva!
A cégbírók javasolják, hogy készüljön országos nyilvántartás azokról az alapító tulajdonosokról és tisztségviselőkről, akiknek működése alatt az adott gazdasági társaság fantomcéggé vált - értesült a Világgazdaság. Lényegesnek tartanák annak törvényi rögzítését is, hogy a regisztrált cégvezetők meghatározott ideig - legalább öt évig - ne létesíthessenek belföldi gazdasági társaságot.
Vágólapra másolva!

Gál Judit, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: a nyilvántartás révén a cégbíróság ugyanúgy ellenőrizhetné az alapítási jogosultságot, mint ahogy ma vizsgálja a cégnév megfelelőségét. Jóllehet ez a bíróságoktól további többletmunkát igényelne, ami azonban bőven megtérülne azáltal, hogy a fantomvállalkozások nem termelődnének újra - hangsúlyozta az elnök asszony.

Az utóbbi időben erősödik a fantomcégek kiszűrésére irányuló munka. A hatóságok - különösen az adóhivatal és az ügyészség - mind gyakrabban kezdeményez törvényességi felügyeleti eljárást a gyanús vállalkozások feltárására, illetve megszüntetésére. A cégbíróságok hivatalból havonta több száz ilyen eljárást indítanak. Cégbírósági kezdeményezésre az év első hat hónapjában például több mint másfélezer fantomvállalkozást töröltek. Nem ritka eset azonban, hogy a bíró egy-egy új gazdasági társaság bejegyzésekor az üzleti életből nem sokkal korábban kiiktatott fantomcég alapítóinak, vezetőinek nevére bukkan.

Az ilyen manipulációkat védené ki a javasolt szabályozás, amely külföldön sem ismeretlen, így például Hollandiában a cégalapítás engedélyezése előtt az igazságügyi minisztérium hosszasan vizsgálja a leendő vállalkozást - utalt rá Gál Judit.

(MTI)