Magyarország is élenjár a pénzmosásban

Vágólapra másolva!
Magyarország is szerepel azon a nemrégiben frissített listán, amelyet az OECD égisze alatt tevékenykedő pénzmosás ellenes munkacsoport (FATF) adott ki. A listán olyan, a kétes eredetű pénzek tisztára mosása elleni fellépésben együtt nem működő országok szerepelnek mint Dominica, Nigéria és Nauru. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közleményében leszögezte, hogy a magyar hatóságok kiemelt fontosságot tulajdonítanak a pénzmosás elleni küzdelemnek, és reményét fejezte ki, hogy az FATF felülvizsgálja álláspontját.
Vágólapra másolva!

A Párizsban pénteken nyilvánosságra hozott éves jelentés szerint a FATF ilyen országként tartja még nyilván egyebek mellett a Cook-szigeteket, Dominicát, Egyiptomot, Izraelt, Indonéziát, Libanont, Oroszországot, a Fülöp-szigeteket, Nigériát és Naurut.

A testület külön ultimátumban intette Oroszországot, a Fülöp-szigeteket és Naurut arra, hogy szeptember végéig mutassanak fel érdemi eredményt a pénzmosással szembeni fellépésben, ellenkező esetben szankciókra számíthatnak.

Az együttműködési készség javulására hivatkozva a FATF ugyanakkor levette az idei listáról a tavaly még szintén feltüntetett Bahamákat, a Kajmán-szigeteket, Liechtensteint és Panamát.

A hírre reagálva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közleményben leszögezte, hogy a felügyelet kiemelt fontosságot tulajdonít a pénzmosással szembeni erőteljes fellépésnek. Ennek fényében döntött hete a kormány, hogy a bemutatóra szóló, anonim betéteket 2002. január 1-jével meg kell szüntetni.

A felügyelet közleménye szerint a kabinet arról is határozott, hogy az anonim betétek megszüntetését célzó törvényjavaslatot terjeszt a Parlament elé, hogy azt még az őszi ülésszakon elfogadhassák. Az elképzelés lényege az, hogy 2002. január 1-je után új, nem névre szóló betétet ne lehessen nyitni a pénzintézeteknél.

Mindettől függetlenül továbbra is érvényes az a gyakorlat, amely a névtelen betéteknél eddig is előírta az azonosítási kötelezettséget, ha a pénzmozgás értéke elérte a 2 millió forintot, illetve ha pénzmosásra utaló gyanú merült fel, értékhatártól függetlenül.

A PSZÁF közleményében leszögezi: a magyar hatóságok bíznak abban, hogy az FATF, illetve az FATF tagállamai felülvizsgálják álláspontjukat, mivel Magyarország csakúgy, mint eddig, a nemzetközi közösséggel együtt kíván működni a pénzmosással szembeni fellépésben.

A magyar hatóságok, köztük a felügyelet sajnálattal vette tudomásul, hogy az FATF egy ilyen súlyú kormánydöntésről a lista véglegesítése előtt nem vett tudomást - áll a közleményben.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF

Korábban: