Bizottsági vizsgálatot kapott a Dunaferr

Vágólapra másolva!
Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok értelmében a Magyarország által a legnagyobb magyar acélgyártó vállalkozás, a Donbass/Duferco csoport részét képező Dunaferr részére nyújtott beruházási támogatás kapcsán.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki brüsszeli közleménye szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a szubvenció összhangban van-e az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályaival, amelyek tiltják az acéltermékek előállításához nyújtott beruházási támogatást.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos szerint "a bizottság ösztönzi az olyan beruházási projekteket, amelyek munkahelyeket teremtenek az EU támogatott régióiban, mindazonáltal - tekintettel az acélágazat világméretű strukturális többletkapacitására - az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályai tiltják az acéliparnak nyújtott szubvenciókat".

A bizottságnak "komoly kétségei vannak afelől, hogy a - Magyarország egyetlen integrált acélművével rendelkező és a Donbass/Duferco csoport részét képező - Dunaferr számára nyújtott támogatás tiszteletben tartja a 2002. évi több ágazatot érintő keretszerződésben foglaltakat".

Az alapos vizsgálat elindítása "lehetőséget nyújt arra, hogy az érdekelt felek véleményt nyilvánítsanak az intézkedéssel kapcsolatban" - jelezte a bizottság, hozzátéve, hogy a vélemények nem befolyásolják az eljárás végeredményét.

A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly januárban a magyar hatóságok a nagyberuházási projektek regionális támogatásának több ágazatot érintő, 2002. évi alkalmazandó keretrendszere alapján információkat szolgáltattak a bizottságnak, amelyekben jelezték, hogy a Dunaferr előző decemberben 37,4 millió euró összegű beruházási támogatásban részesült. A magyar hatóságok a támogatást a Bizottság által előzetesen jóváhagyott olyan támogatási rendszeren keresztül nyújtották, amely adóösztönzőket helyez kilátásba a Magyarország kevésbé fejlett régióiban megvalósuló termelő beruházások biztosítására.

Az uniós keretszerződés értelmében tilos az acélipari beruházási projektek támogatása az ágazat strukturális többletkapacitása miatt. A magyar hatóságok érvelése szerint a támogatás kizárólag olyan termékeket érint, amelyek nem az acélágazat részét képezik. A bizottság vizsgálata különösen egyes termékek osztályba sorolására összpontosul - szögezte le a testület.