Új OMV-Gazprom megállapodás

Vágólapra másolva!
Együtt működési megállapodást írt alá január 25-én Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója és Alexander Medvedev, az OAO "Gazprom" elnökhelyettese, egyben a Gazprom Export Ltd. elnöke. A két vállalat az együttműködés szerződéses kereteiben állapodott meg.
Vágólapra másolva!

A Gazprom 50 százalékos részesedésre tesz szert a Közép-Európai Földgázelosztó Központban, valamint a felek közös tározó-projekteket indítanak Ausztriában és a környező országokban. A tervek szerint a Közép-Európai Földgázelosztó Központ a kontinentális Európa legfontosabb kereskedelmi platformjává válik - áll az OMV közleményében.

A központ által forgalmazott mennyiség 2007-ben átlagosan havi 1,5 milliárd köbmétert tett ki, amely több mint a duplája volt a 2006-os forgalomnak. A jelenlegi 60 kereskedelmi partnerre alapozva a forgalmazott mennyiség a jövőben folyamatosan nőni fog.

A jelen megállapodás a 2007. májusában aláírt szándéknyilatkozaton alapul. Wolfgang Ruttenstorfer kijelentette: "A megállapodás egy további mérföldkő az OMV és a Gazprom együttműködésében, amely mintegy 40 éves múltra tekint vissza. Ezzel a megállapodással egy újabb fontos lépést tettünk Európa hosszú távú gázszükségletének biztosítása érdekében."