Másfélszáz milliárdot kaszált az OTP tavaly

Vágólapra másolva!
Az előző évihez képest ugyan csaknem harmadával visszaesett az OTP nyeresége tavaly, de így is nagyobb lett a vártnál. A külföldi leánybankok közül az ukrán könyvelt el veszteséget - áll a bankcsoport tőzsdei gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bankcsoport a közel két és félszeresére duzzadó kockázati költségek ellenére éves szinten 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el, ami ugyan 31 százalékkal elmarad a 2008. évitől, de így is mintegy 6 milliárd forinttal meghaladja az elemzők és a menedzsment előrejelzését - tette közzé gyorsjelentésében a bank.

A csoport negyedik negyedéves adózott profitja 20,5 milliárd forint volt, kevesebb, mint fele az előző negyedévinek, elsősorban a rekordszintű kockázati költségek miatt.

Az OTP magyarországi alaptevékenységének OTP Bank, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarékpénztár, OTP Faktoring) eredménye az elmúlt negyedévben a megduplázódó kockázati költségek miatt 37 százalékkal visszaesett, a 178,3 milliárd forintos éves adózott eredmény azonban 34 százalékkal nagyobb az előző évinél.

A bolgár leánybank teljesítménye kiváló, az oroszé és a románé dinamikusan javult, a horváté stabil, Ukrajnában jelentős veszteség volt, Szlovákiában és Szerbiában portfóliótisztításra került sor - derül ki a jelentésből.