Iraki gáz kerül a Nabuccóba

Vágólapra másolva!
A Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég bejelentette vasárnap: konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket. Az iraki közponit kormányzat egyelőre hallani sem akar a megkérdezése nélkül kötött szerződésekről.
Vágólapra másolva!

A nyugati hatalmaknak az a céljuk a Nabucco gázvezetékkel, hogy csökkentsék az európai országok energiafüggőségét Oroszországtól. Európában óriási a kereslet egy olyan gázmennyiségre, amellyel elméletileg megtöltenék a 10 milliárd dolláros beruházással megépítendő vezetéket - a probléma éppen az, hogy megtölthető-e vezeték gázzal.

Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak a cégek közleménye szerint tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV cég is, amelyek a Nabucco részvényesei voltak kezdettől fogva.

Részvényes lesz a Mol és az OMV is

Az OMV 350 millió dollárt fog fizetni a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. Ezt a pénzt az arab cégek invesztálják a tervbe. A megállapodás előtt a Crescent és a Dana fele-fele arányban birtokolta a részvényeket a Pearlben. A Molnak szintén 10 százaléka lesz a Pearlben, cserébe saját törzsrészvényeiből 3-3 százaléknyit ad az eddigi tulajdonosoknak.

A résztvevők becslései szerint pedig 2014-re több mint napi 3 milliárd standard köbláb (évente mintegy 31 milliárd köbméternyi) gázt hozhatnak felszínre évente, a teljes hazai gázkitermelés több mint tízszeresét.

A Mol számára a megállapodás több szempontból is kedvező, amit a pénteki áralakulás fényében néhányan valószínűleg már a bejelentést megelőzően "felismerhettek". A társaság újabb jelentős sajátrészvény-csomagját juttatja el olyan befektetőkhöz, akiknek részvénytulajdonlását még a legellenérdekeltebb felek sem kérdőjelezhetik meg.

A Mol ezzel a lépéssel megvalósítja azt, amit a omániakkal kötött szerződésekkel nem sikerült: valódi olajipari eszközöket kap cserébe, ami kedvező mind a nemzetközi befektetői megítélés, mind a cég szempontjából - írja a Napi Gazdaság. A közel-keleti eszközök megszerzésével a Mol portfóliója is színesebb lesz.

A központi kormány ellenáll

Az iraki kormány elutasítja a kurd regionális kormányzat külföldi cégekkel kötött földgázüzleteit. "Irak egyetlen csepp földgázt sem enged ki az országból olyan megállapodások alapján, amelyet az észak-iraki kurd térség kormányzata írt alá, és amelyeket a központi kormány nem vizsgált meg - mondta hétfőn az iraki olajipari miniszter, Huszein as-Sarisztáni szóvivője.

Előzőleg, szintén hétfőn az iraki kormány szóvivője, Ali al-Dabbag konkrétan is kijelentette, hogy Irak elutasítja két emírségi vállalat megállapodását a kurd kormányzattal földgázmezők fejlesztéséről és kitermeléséről.

Irak egy másik földgázmezőről tervezi ellátni a Nabucco vezetéket, és onnan a 2014-es európai szükségletet kielégíteni képes exportmennyiséget termel majd ki - mondta a szóvivő. A Molnál az MTI érdeklődésére nem kívánták kommentálni a bagdadi nyilatkozatokat.

Az iraki minisztériumnak már több nézeteltérése volt Irak Kurdisztáni Régiója kormányzatával az olaj- és gázvagyon ellenőrzése kérdésében. Az iraki kormány korábban bírált és törvényellenesnek minősített több megállapodást, amelyet a kurd térség kormányzata kötött nemzetközi olajcégekkel, mert azok a megállapodások termelésmegosztásra szóltak.

Annak az emírségi vegyesvállalatnak, amelybe a Mol és az OMV a hétvégén betársult, azonban 2007 óta szolgáltatási szerződése van a helyi kurd kormányzattal, nem pedig termelésmegosztási szerződése. Ez a fajta megoldás elvileg és külsőre megfelel a bagdadi előírásoknak, mert ebben is benne van, hogy a helyi ellátás előnyben van az exporttal szemben. Ettől függetlenül tény, hogy a vasárnap nyilvánosságra hozott emírségi-osztrák-magyar beruházási terven sincs központi iraki jóváhagyás - írta a Reuters.