Megállíthatatlan az arany drágulása, új csúcson az olaj

Vágólapra másolva!
Új csúcsra, harminc dollárral ezer dollár fölé ugrott hétfőn az arany unciánkénti ára, miközben a dollár rekord mélységbe került az euróhoz mérten. Az arany napi drágulása megközelítette a 3 százalékot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kora délután az arany unciája (31,1035 gramm) 1030,80 dollár volt Londonban a vételi oldalon, 33,90 dollárral drágább, mint pénteken. Január 3-a óta újabb és újabb csúcsokra megy az arany ára, a dollár gyengeségére játszó nemzetközi spekuláció és az inflációs félelmek miatt, miközben a világ tényleges, fizikai aranykereslete csökken, mind az iparban, mind a kiskereskedelemben.

Az előző árrekordsorozat 1980. január 21-én fejeződött be az iráni iszlám forradalmat követő piaci felfordulásban, szintén gyors infláció közepette, 850 dolláron, ennek az összegnek a mai vásárlóértéke 2398 dollárnak felel meg. Azóta 1999. augusztus 25-én végzett a legolcsóbban, 253,00 dolláron, ez mai áron 320,57 dollárt ér.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, áprilisi határidőre hétfő délelőtt hordónként (159 liter) 111,80 dollárig drágult volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében. Ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a tizenhetedik napi csúcsdöntés. Kora délután 109,33 dollár volt az ára a Globexen, 88 centtel olcsóbb a pénteki zárónál.

Hétfő délelőtt az euró 1,5904 dollárig drágult a londoni bankközi piacon, ez a legújabb csúcsa az 1999. januári bevezetése óta. Kora délután 1,5799 dollár volt, 1,25 dollárral drágább a pénteki későinél, 8,23 százalékkal erősebben a dollárhoz képest, mint év végén. Tavaly 10,52 százalékkal, 2006-ban 11 százalékkal drágult a dollárhoz képest.

A hétfői pánikot az váltotta ki, hogy a befektetők egyre inkább úgy látják: a bankközi hitelválság megtizedeli az amerikai pénzintézeteket, és nem lehet tudni, hány "csontváz kerül még elő a szekrényből" világszerte.

A piacokat megrendítette a friss bankfelvásárlási hír: a JP Morgan amerikai befektetési bank "bagóért" megveszi társát, a csőd közeli állapotba került Bear Stearnst, a nagyságra ötödik amerikai befektetési bankot, amely korábban nagyon rákapott a nem elsőrendű jelzálogkölcsönökhöz kapcsolódó származékok kereskedelmére, és ezért bajba került. A JP Morgan 2 dollárt ad részvénycsere formájában egy-egy Bear Stearns részvényért, összesen 236 millió dollárt - néhány hete még úgy hírlett, 6 milliárdot is hajlandó fizetni. A Bear Stearns részvénye tavaly ősszel érte el csúcsát a Wall Streeten: darabja 172,61 dollár volt. Az ügylet megszervezésében az amerikai Fed tevékenyen közreműködött, 30 milliárd dollárig finanszírozást vállalt a Bear Stearns lejáró adósságaira.