Betett a részvényeknek a brit jegybank

Vágólapra másolva!
Az egymást érő, nyugtató célú hatósági és bankszektorbeli nyilatkozatok ellenére meredeken zuhantak a Londoni Értéktőzsde (LSE) pénteki nyitása után a bankrészvények arra a hírre, hogy a brit közpinti banknak kell kisegítenie a legnagyobb szakosodott brit jelzálogkölcsönzőt, mert az nem tudott rövid távú pénzpiaci refinanszírozáshoz jutni, a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális bankközi és tőkepiaci likviditásszűke miatt.
Vágólapra másolva!

Az ügyben az a fő újdonság, hogy a Northern Rocknak nincsenek nem elsőrendű saját kintlevőségei, és nem elsőrendű jelzálogadósságokra alapozott nemzetközi értékpapírokban sincsenek érzékelhető méretű befektetései, mégis megroggyant a hitelpiac új keletű szűkössége miatt. A newcastle-i székhelyű Northern Rock az első brit bankpiaci szereplő, amelynek - kifejezetten a bankközi források elapadása miatt - a Bank of Englandhez mint utolsó finanszírozási mentsvárhoz kellett fordulnia.

Az utóbbi hetekben az egyik legnagyobb brit lakossági bank, a Barclays is igénybe vette az Angol Bank likviditáspótló forrását, ami komoly feltűnést keltett a londoni pénz- és tőkepiacon, de a Barclays vezetésének akkor sikerült meggyőznie a piaci szereplőket - és a betéteseket -, hogy erre csak a napi elszámolórendszer technikai problémái miatt volt szükség, és a banknak nincsenek likviditási gondjai.

A Northern Rocknak azonban, amely regionális lakástakarék-szövetkezetből alakult át az elmúlt tíz évben országos jelzálogbankká, a hagyományos lakossági bankokénál aránylag kisebb a betétállománya. Napi finanszírozását nagyrészt a piacról fedezi, de mivel a bankközi piacon a szereplők igen szűkmarkúak az utóbbi időben, és a londoni bankközi kamatok emiatt kilencéves csúcsra hágtak, a Northern Rocknak tényleges rövid távú refinanszírozási gondjai támadtak.

A hírre péntek délelőtt 23,3 százalékkal, 1,4875 fonttal 4,9025 fontra zuhant a Northern Rock részvényének ára a londoni értékpiacon. A papír már az előző napi kereskedést is meredek, 4,91 százalékos veszteséggel zárta, 6,39 fonton.

A Northern Rock komoly feltűnést keltő finanszírozási problémáit megszenvedte pénteken a többi nagy jelzálog-hitelintézet is, jóllehet nem ilyen mértékben. Az Alliance & Leicester papírja a péntek délelőtti kereskedésben 5,39, a Bradford & Bingley-é 2,10 százalékos veszteségben járt. A nem elsősorban jelzáloghitel-kihelyezésre szakosodott nagybankok is vesztettek a pénteki nyitás után. a Barclays papírja 2,85 százalékkal, a Lloyds TSB-é 1,87 százalékkal gyengült.

A bankszektort sújtó eladási nyomásnak nem tudta elejét venni a Brit Bankszövetség vezérigazgatójának nyugtató célú nyilatkozata sem. Angela Knight pénteken azt mondta a BBC-nek: a Northern Rock betétesei és jelzáloghitel-adósai teljesen biztosak lehetnek abban, hogy "nagyon szilárd lábakon álló pénzintézettel" van dolguk. A Northern Rock a Londoni Értéktőzsdén pénteken maga is közzétett egy nyilatkozatot, amely szerint a cég kizárólag "prime" - vagyis elsőrendű adóskockázatú - ügyfeleknek kölcsönöz, és közvetlen kintlevősége az amerikai "subprime" - nem elsőrendű - jelzálogpiacon alig 75 millió font, 113 milliárd font mérlegfőösszeg mellett. A cég hazai kintlevőség-állományán belül a három hónapnál hosszabb hátralékú követelések aránya 0,47 százalék volt augusztusban, a jelzálog-kölcsönző szektor átlagának a fele, áll a tőzsdei közleményben.

Mervyn King, a Bank of England kormányzója épp a héten írta az alsóház pénzügyi bizottságának küldött levelében, hogy a jegybank kész gyorshitelt folyósítani a finanszírozási nehézségekbe ütköző bankoknak, abban az esetben, ha a problémát átmeneti piaci viszonyok okozzák. Leszögezte ugyanakkor, hogy a bank nem változtat általános pénzügypolitikáján azért, mert - mint mondta - "egyesek korábban rosszul mérték fel a kockázatokat".

A Northern Rock és a többi szakosodott brit jelzálogkölcsönző általában nincs jelen közvetlenül az amerikai lakóingatlan-hitelpiacon, a befektetői kereslet azonban világszerte drámai mértékben elapadt az olyan befektetési konstrukciók iránt, amelyekben bármilyen kockázati osztályú értékpapírosított jelzálog-követelés szerepel fedezetként.

Ráadásul a bankközi pénzpiac szereplői is rendre vonakodnak rövid távú finanszírozást nyújtani egymásnak, nem tudván pontosan, hogy kinek mekkora érintettsége van a válságban. A bankközi likviditásszűkét jelzi, hogy - amint a Northern Rock pénteki londoni tőzsdei közleményében is szerepel - az irányadó londoni bankközi kamatláb, a három hónapos LIBOR jelenleg több mint egy százalékponttal meghaladja a Bank of England 5,75 százalékos alapkamatát.

A Moody's Investors Service e héten Londonban kiadott elemzése szerint a kockázatterítés céljából értékpapírosított "subprime" jelzálog-konstrukciók - vagyis a fedezetként nem elsőrendű amerikai jelzálog-kötelezettségeket is tartalmazó pénzpiaci termékek - befektetőit csak az amerikai piacon 100 milliárd dollár veszteség érheti a következő egy évben, miután a nem teljesítővé váló lakossági jelzálog-kötelezettségek értéke várhatóan eléri a 400 milliárd dollárt.