Aláírták a banki magatartáskódexet

Vágólapra másolva!
A kormány és a bankok képviselői ma kora délutáni megbeszélésen aláírták a banki magatartás kódexet. A kódex maximálja a hitelezés díjának emelkedését, könnyíti a devizahitelből való kiszállást és kötelező érvényű a leányvállalatokra is.
Vágólapra másolva!

Megegyezésre jutott a kormányzat és a bankok képviselői a magatartás kódex ügyében, a miniszterelnök és a bankárok délután fél kettőkor kezdődő megbeszélése során, és aláírták a banki magatartás kódexet. A dokumentumot Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke is ellátta kézjegyével. A kódexet 13 bank írta alá, e bankok a teljes lakossági ügyfélkör 90 százalékát tudja magáénak. Az aláírók azt is vállalják, hogy a kódex rendelkezéseit leányvállalataikra is kiterjesztik.

A kormány és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szándékai szerint a a kódexhez idővel minden, a lakossági hitelezésben bármilyen módon tevékenykedő szervezet csatlakozik. Hatálya így kiterjed az azt aláíró összes lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézményre, így a kereskedelmi bankokra, a jelzálog-hitelintézetekre, a lakás-takarékpénztárakra, a takarék- és hitelszövetkezetekre, a fióktelepre és pénzügyi vállalkozásokra, a lízing-, és faktorcégekre, valamint a hiteltermékeket kínáló biztosítókra és a nyugdíjpénztárakra is.

A kódex védelmet ad a bankok ügyfeleinek az erőfölény túlzott kihasználása ellen - mondta az aláírást követően Bajnai Gordon. A kormány és a bankok júliusban állapodtak meg az egyoldalú szerződésmódosítások felfüggesztéséről, s ekkor kezdődött meg a kódex kidolgozásához és aláírásához vezető munka.

Be fog kerülni a tankönyvekbe is

A december elsején életbe lépő kódex alapvető célja, hogy a bankok és az ügyfelek kölcsönös bizalmán működő banki-pénzügy kapcsolatok alapjait erősítse. Patai Mihály bankszövetségi alelnök szerint a dokumentum szakmai önkorlátozás, ami be fog kerülni a tankönyvekbe. A kódex aláírása önkéntes, ám alkalmazása az aláírók számára kötelező, amin a PSZÁF őrködik. A fogyasztóvédelmi jogosultságaiban korábban megerősített felügyelet szankcionálhatja is a kódexet be nem tartóbankokat, a büntetés felső határa 2 milliárd forint.

A kódex aláírói azt is vállalták, hogy a kódex hatályba lépéséig, de legkésőbb 2009. december 1-jéig tartják magukat a miniszterelnökkel július közepén tartott megbeszélésen vállalt moratóriumhoz, vagyis nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást, ahogy eddig az időpontig azt is vállalják, hogy nem kezdeményeznek árverezéseket a bedőlt hitelek esetében.

Könnyen ki lehet szállni majd a devizahitelből

A dokumentum alapján egyértelmű szerződéses viszonyok között hitelelhez jutni, s aki akar törleszteni, fair módon, fair áron tehesse ezt meg. Határt szab a törlesztés díjak emelésének, nem lehet ezeket korlátlanul növelni, az előre megállapított árakat infláció szabja meg, az lesz tehát plafon. Pontosan meg kell határozni azokat a konkrét, mérhető okokat, amelyek miatt nőhetnek a törlesztőrészletek, és e paraméterek javulása során a részletek emelkedésével egyező idő alatt vissza is kell csökkenteni a törlesztőrészleteket.

Az aláíró bankoknak lehetőséget kell adniuk a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztésére, mégpedig devizában. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek kisebb költségekkel, nagyobb biztonságban is rendezhetik adósságukat.

Az adósok otthonának védelmében a kódex aláírói azt is vállalják, hogy késedelmes fizetés esetén azonnal felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és vele együtt alakítják ki a tartozás kiegyenlítésének módját, lehetőleg elkerülve a végrehajtást, és legalább 90 napot biztosítanak az adósnak, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát. Az aláíró bankoknak lehetőséget kell adniuk a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztésére, mégpedig devizában. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek kisebb költségekkel, nagyobb biztonságban is rendezhetik adósságukat.