Brüsszel szigorítaná a devizahitelezést

Vágólapra másolva!
Extra tőkekövetelménnyel nehezítené a devizahitelezésben érdekelt bankok dolgát az Európai Bizottság - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A javasolt változtatás lényege, hogy a lakóingatlan fedezete mellett idegen fizetőeszközben kínált kölcsönöknél a normál mértékű szavatolótőkénél jóval többet kellene prezentálniuk az érintetteknek a fedezet értékének 50 százalékát meghaladó hitelrészre.

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok több észrevételt is megfogalmaztak a várható módosítás kapcsán. Egyes vélemények szerint a tervezet a jelenlegi állapotában túlreagálása a válsághelyzetnek.

A bankok szerint meg kellene különböztetni a "konvergáló" országokban az euróalapú hitelezést, hiszen a kölcsönök futamideje alatt nagy valószínűséggel megtörténik a valutaváltás, így nem köthető lényegesen nagyobb kockázathoz az euróban nyújtott lakáshitel. Mindezek mellett egy hasonló intézkedés hosszabb távon a tőkeköltségek növelésével járhat, ez megdrágíthatja a hiteleket.

A tervezett módosítás valószínűleg nem hozna hatalmas változásokat a hazai piacon, a magyarországi bankok ugyanis többnyire már most megkövetelik az 50 százalékos önrészt az ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzálog-, illetve lakáshiteleknél - írja a lap.