Korlátozott devizahitelezés jöhet

Vágólapra másolva!
Az MNB szabályozná a bankok devizahitelezési gyakorlatát, ám a hitelintézetek attól tartanak, hogy a túl szigorú korlátok ellenérdekeltté tehetik őket a kölcsönnyújtásban. Úgy vélik, már bizonyították, hogy képesek az önkorlátozásra - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A devizahitelezés szabályozásáról folynak a tárgyalások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a bankok között - hangzott el a Magyar Bankszövetségnél tartott sajtóbeszélgetésen. A hitelintézetek úgy vélik, elegendő rájuk bízni ezt a kérdést, hiszen a válság magyarországi kiterjedése után is látszott: ha szükséges, képesek az önkorlátozásra.

Az MNB-nél azonban úgy gondolják - mondta el Felcsuti Péter, a szövetség elnöke, a Raiffeisen Bank elnök-vezérigazgatója -, nem árt valamilyen keretbe foglalni az elvárásokat. Ilyen lehet a biztosíték arányának, illetve az adós terhelhetőségének rögzítése, ám megállapodásra még nem sikerült jutni.

A kérdés azonban nem tét nélküli, hiszen ha a jegybank nagyon szigorú korlátokat állít, akkor a bankok ellenérdekeltek lesznek a devizahitelezésben - véli Felcsuti. Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, a szövetség nemrég megválasztott alelnöke hangsúlyozta: nincs szó hitelszűkéről, hiszen jelenleg 140 százalékos a hitel/betét arány.

Felcsuti kifejtette, a válság nem ért még véget. A szélsőséges kilengések időszaka talán már lezárult, de a bankrendszer érintettsége továbbra is fennáll. Az idei év az előzőnél is nehezebb lehet, a válság következményeivel pedig még 2010-ben is számolni kell.

A bankszektor idei eredménye a bankszövetségi vezető szerint plusz nulla lehet, ami mögött jelentős szórást tapasztalhatunk majd. A legnagyobb kockázatot a portfólió ütemesebb romlása hordozhatja: a nem teljesítő hitelek jelenlegi 5-6 százalékos aránya akár jelentősebb mértékben is megugorhat.

A bankvezetők úgy látják, hogy az anyaintézmények - mint azt az idei fejlemények is mutatták - képesek és hajlandóak biztosítani itteni leányaik működését. Mivel pedig hosszú távú stratégiát alakítottak ki a térségbeli jelenlétre, így a profitok átmeneti hiányát is tudomásul veszik.

A hitelintézetek legnagyobb gondja jelenleg - derült ki Felcsuti szavaiból -, hogy valamilyen módon eleget tudjanak tenni a lakossági ügyfeleknél az egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó jogszabálynak. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy az ügyfelek a korábbinál is nehezebben igazodhatnak majd el a szerződéseken.

A szövetség elnöke szerint a kamatváltoztatásra okot adó tényezőket felsoroló lista 20-30 tételből állhat majd. Az egyoldalú változtatás lehetőségének megszüntetésével a bankok is egyetértenek - mondta Felcsuti -, de az ezzel kapcsolatban megalkotott jogszabály technikai értelemben egyszerűen végrehajthatatlan. Jórészt azért, mert semmilyen referenciakamattal nem lehet az árazás minden feltételét érvényesíteni.