Valutaháborúnak örülhetnek a devizahitelesek

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a svájci jegybank beavatkozott a devizapiavon a svájci frank gyengítése érdekében, és a piacon egyre többen tartanak attól, hogy más államok is követik majd a példát. A gazdasági nagyhatalmak 2004 óta nem interveniáltak a piacon, a magyar devizahitelesek azonban akár örülhetnek is a lépésnek.
Vágólapra másolva!

A svájci frank a válság miatt komoly erősödést mutatott az utóbbi hónapokban, a szárnyalás még tavaly októberben, a Lehman Brothers csődbe menetelekor kezdődött. A frank jegyzése az euróval szemben a rekordnak számító 1,43-as értékre is felment azóta, és ezen szint közelébe maradt az utóbbi időben is.

Csütörtökön a jegyzés az idei leggyengébb szintjére (1,5192) esett vissza az euróval szemben a kamatcsökkentés és a frank eladását jelentő piaci bevatkozás miatt. A svájci jegybank közleménye szerint a hatóságnak azért kellett lépnie, mert a frank túl erős lett és ezzel hozzájárult a svájci gazdaság visszaeséséhez (idénre 2,5-3 százalékos lehet a recesszió).

A forinttal szemben is esett a frank

A frank a forinttal szemben is gyengült, a jegyzés péntek reggel 191 forint körül volt, míg egy nappal korábban ennél több mint 10 forinttal magasabb volt a kurzus. Március első hetében 215 forintot is elkértek a frankért, azaz egy hét alatt a frankhitelesek 12 százalékot nyertek.

A Financial Times által megszólaltatott elemzők szerint a beavatkozás kapcsán központi téma lehet a versenyképességet javító leértékelés kérdése, azaz hogy az államok devizájuk leértékelésével próbálnak meg úrrá lenni a gazdasági bajokon. Ez a stratégia sikeres lehet, de csak akkor, ha más országok nem tesznek hasonló lépéseket, mert két egymással szemben álló deviza leértékelése kioltja egymás hatását.

A gazdaságtörténészek szerint épp ez a leértékelési háború volt az egyik oka az 1929-es pénzügyi válság gazdasági krízissé súlyosbodásának, így ezt most sokak szerint mindenképp el kellene kerülni.

Csak mások ne kövessenek!

A leértékelési politikát az is vonzóvá teszi mindeközben az egyes országok szempontjából, hogy a nagy gazdaságokban a kamatlábak nulla százalékhoz közelednek, ez pedig azt jelenti, hogy a kamatpolitika lehetőségei gyakorlatilag megszüntek létezni. A leértékelés főleg az exportra épülő gazdaságokban lehet vonzó politika - sokan attól tartanak, hogy a következő leértékelő állam Japán lesz.

A svájci frank és a japán jen közötti párhuzam azért is indokolt, mert ezt a két devizát biztonságosként kezelik a piacon, azaz válságos és bizonytalan időkben sokan menekítik a pénzüket ebbe a két pénznembe, ezzel fel is értékelve azokat. Magyar szempontból különösen fontos ez a két deviza, a devizahitelek nagy részét ugyanis frankban folyósították, de jelentős a jen részesedése is, így a leértékelés csökkentheti a magyar adósok törlesztőrészleteit.