Kamatemelési várakozás erősíti a forintot

Vágólapra másolva!
Lendületes erősödésnek indult a forint a kamatemelési várakozásokat igazoló reálkereset adat hatására, csütörtök délelőtt negyed tízkor 241,60/70 forinton jegyezték az eurót a budapesti bankközi kereskedelemben az előző nap délutáni 243,30/40 után. Csütörtök délután  a forint elkezdte megközelíteni a 240 forint/eurós árfalyamszintet, ami az MNB néhai intervenciós sávhatára. 15 óra 45-kor egy euróért 240,66 forintot adtak a kereskedők.
Vágólapra másolva!

Az európai nyitás előtt 243,50 forint magasságában tartózkodott az árfolyam, majd forint gyengüléssel indult a nap és 244,00 forintig ment el.

A január-áprilisi reálkereset alakulás láttán azonban a piac igazolva látta kamatemelési várakozásait, ami lendületes forint erősödést indított meg - mondták kereskedők. A dollárt 155,25/35 forinton jegyezték csütörtök reggel a szerda délutáni 157,10/20 után.

Barcza György, a K&H vezető elemzője a szerint forint erősödését a jegybanki politika hitelességének köszönheti. Az olyan gazdasági hatásokra, miont a vártnál magasabb bruttó béradat, illetve korábban a becsültnél nagyobb infláció azt sejteti, hogy az eredeti 3 százalékos inflációs célkitűzéshez képest módosult pályára csúszhat hazánk gazdasága. Ezt azonban az MNB szigorú és konzekvens lépéseivel igyekszik meggátolni.

Már szinte minden londoni elemző kész tényként kezeli a 9 százalékos jegybanki alapkamatot, és Barcza véleménne az, hogy a 3 hónapos kamatkötések alapján akár 9,5 százalékig is folytathatódhat a kamat emelése. Az elmúlt hónapok döntési pedig hitelt adnak a jegybanki politikának, ezért a befektetők nem tartanak attól, hogy az infláció elértékteleníti valutánkat. Így viszont a magas kamat miatt a forint kedvező befektetéssé válik, ez az oka az erősödésnek.

A hét elején a török jegybank emelt kamatot, aminek következtében a líra analóg módon kezdett erősöni, azóta mintegy 2 százalékot javult a korábbi euróárfolyamhoz képest. A befektetők a forint pozícióját tehát a török líráéval analóg módon értékelik.