Még spórolással is drága volt a Balaton

Balaton mix, Balaton, Keszthely, Siófok, Balatonfüred, Badacsony
Beszállás! Balaton-expressz indul az ötödik vágányról Budapest Déli-pályaudvarra
Vágólapra másolva!
Hallottak már önök a Balaton mix elnevezésű napijegyről? Nem? A hiba nem az önök készülékében van. Az ötlet kiváló, a megvalósítás viszont némi korrekcióra szorulna. Ezzel a jeggyel lehetőség van a Balaton környéki vasútvonalakon, illetve a tavon közlekedő menetrend szerinti hajókon annyit utazni, amennyit csak akarunk. Akár egy napon át, akár két napig. De nemcsak utazni, spórolni is. Fogtam, megvettem, kipróbáltam.
Vágólapra másolva!

A szerkesztőségben Tevan Imre kollégám a legnagyobb magyar vasútszakértő. Amikor mondtam neki, hogy Balaton mix jegyet veszek, megvonta a vállát, és annyit felelt, jó. De vigyázzak – tette hozzá nevetve –, nehogy megbüntessenek, ha a kalauz esetleg nem ismerné fel. Ez nem történt meg, de már a kezdet tartogatott néhány meghökkentő momentumot.

Hétfőn délután nyomoz és olvas a Nyugati pénztárosa

A Nyugati-pályaudvar kedves és lelkes pénztárosa kitette a Zárva táblát, és elment információkat gyűjteni, miután azt kértem tőle, hogy adjon Balaton mix jegyet.

Mentségére szóljon, hogy a balatoni vonatok nem a Nyugatiból indulnak.

Negyedórás várakozás, közös tanácskozás, könyv- és szabályzatnézegetés után kezemben volt a hőn áhított Balaton mix. Így néz ki, ahogy ezen a képen látják.

Így néz ki a szinte senki által nem ismert Balaton mix jegy Forrás: Lantos Gábor

De mi is ez a Balaton mix? Egy olyan napijegy, amelynek megvásárlásával szabadon használhatjuk a tó körüli vasútvonalakat és a Balatonon közlekedő hajókat. Eddig jó, ugye? Az is remek dolog, hogy van néhány múzeum, amelyet kedvezményesen látogathatunk meg, ha a jegyet felmutatjuk. Fontos tudni még, hogy a Balaton mix napijegy mellé vásárolnunk kell egy olyan menettérti jegyet, amely a lakóhelyünktől az első balatoni állomásig érvényes. Viszont ezt a retúrt 50%-os kedvezménnyel kapjuk meg a pénztárakban. Ebben az esetben azért el tudnék képzelni egy kisebb nagyvonalúságot a MÁV részéről. Azaz, ha valaki megvette a napijegyet, utazhasson már vele onnan, ahol lakik.

A Balaton mixnek létezik hét- és háromnapos időtartamú változata.

A hosszabb időtartamon (7 nap) belül két, tetszőlegesen kiválaszott napon csatangolhatunk, a rövidebben belül (3 nap) pedig egy kiválasztott napon. Ez utóbbit választottam.

Moncsicsi és műanyag mosógép Keszthelyen

Reggel 6 óra. A Zágrábig közlekedő Agram intercityre várok Kelenföldön. Mire a vonat ideér a Déli pályaudvarról, már összeszedett két perc késést, amelyet a későbbiekben tovább növel.

Reggel Kelenföldön, jön már az Agram IC Forrás: Lantos Gábor

Balatonszentgyörgyön szállok át az Ukk felé menő motorvonatra, amely Keszthelyen is megáll. Itt kezdem a kirándulást. Már csak azért is, mert a sétálóutcán egy helyben tobzódó hét (!) múzeum mindegyikébe kedvezményeket ad nekem a Balaton mix. Felsorolom: Népviseletes Babamúzeum, Csigaparlament, Történelmi panoptikum, Játékmúzeum, Kínzómúzeum, Nosztalgia és Giccsmúzeum, valamint a Középkori erotikus panoptikum.

A keszthelyi Kossuth Lajos utca reggel kilenckor Forrás: Lantos Gábor

Mivel annyi időm nincs, hogy mind a hetet végignézzem, kettőt választok ki. A Játékmúzeumnak van egy mellékes kiállítása, amely Fekete Istvánnak állít emléket.

A Középkori erotikus panoptikumra meg kíváncsi vagyok.

Mutatom a jegyemet az első helyen. A kedves pénztáros lány bólint, igen, igen, jár a 10 százalék kedvezmény. Számolás. 400 forint a fotósjegy, arra viszont nem vonatkozik semmiféle kedvezmény. Megvehettem volna a hét múzeumra szóló 2500 forintos "szuperkedvezményes" belépőt is. Erre azonban már nem érvényes a Balaton mix jegy kedvezménye. Végül 1560 forintot fizetek ki, és mehetek Moncsicsit nézni.

Moncsicsi-fal a keszthelyi Játékmúzeumban Forrás: Lantos Gábor

Mert a Játékmúzeum egyik szobájának falát gyerekkorom óriási szenzációja, a Moncsicsi foglalja el. Egy derék japán ember,

Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a majombabát.

Elmondása szerint az volt a célja, hogy szeretetre és tiszteletre nevelje a fiatalokat. Idén 40 éve annak, hogy Japánban megnyílt az első speciális Moncsicsi-bolt. Itt már kiegészítőket is lehetett vásárolni. Nálunk egy kis késéssel tört ki a Moncsicsi-láz. Ullmann Mónika még énekelt is róla. Ha nem emlékeznének rá, itt meghallgathatják.

Az antivilág gyerekjátékainak egyik kedvence, a műanyag mosógép Forrás: Lantos Gábor

Igazságtalan lennék azonban, ha leragadnék ennél a kismajomnál. A keszthelyi Játékmúzeumban felvonul a magyar szocializmus összes kedvelt és kevésbé kedvelt játéka. A műanyag mini mosógép, amely a lányok kedvence volt.

A mackósarokban annyi medve ül, hogy azt megszámolni sem lehet.

És persze a korszak kedvenc társasjátékai. A Ki nevet a végén? A Gazdálkodj okosan!, és a többi. A fiúk kedvencei, a matchboxok. Mézga Géza a falon. A kiállítás arra mindenképpen jó, hogy egy mai középkorú ember visszarévedjen a boldog gyerekkorába. Hogy a mai gyerekeknek mit mond mindez? Tartok tőle, hogy nem sokat.

Fekete István művei Keszthelyen Forrás: Lantos Gábor

A pici Fekete István tárlat színvonalas, benne az író összes művével, egy magnóval, amelyről a Tüskevár rádiójáték-feldolgozása szól.

Középkori erotika? Annál azért kicsit durvább...

Egy lépcsővel odébb pedig az erotikus panoptikum várja a kevésbé széplelkűeket. Mert valljuk be,

amit látunk, az kimeríti a keménypornó fogalmát.

Még akkor is, ha mindezt bábukkal mutatják be. A demonstráció viszont annyira élethűen sikerült, hogy még azok is meghökkenve nézik a kiállítási tárgyakat, akik amúgy az életben túl vannak már pár csodálkozáson. Soha nem gondoltam volna, hogy egy, a Magyar Államvasutak által kibocsátott balatoni napijegy ide is elvezet, de ha már így esett, nincs értelme tagadnom, hogy ott jártam.

Minden, amit az Erotikus panoptikumról tudni érdemes Forrás: Lantos Gábor

Értem én, hogy a kiállítást és a középkor irodalmát megpróbálják egy szintre emelni (az egyik kiállított jelenet leírása megtalálható Boccaccio Dekameronjában), de talán némileg visszafogottabb ízlés nem ártott volna.

Tanácstalan, de jóindulatú kalauz enged fel az expresszre

A kiállítások megtekintése után visszatértem a pályaudvarra. A Balaton Expressz indulásáig volt még tíz percem, addig a kalauzzal beszélgettem. Büszkén mutattam neki a jegyemet.

Ő csak annyit közölt, hogy ezen a nyáron én vagyok a második ember, akinél ilyet lát.

Hosszasan elemezgettük, hogy az amúgy helyjegyköteles vonatra kell-e vennem kiegészítő helyjegyet, vagy sem, de aztán abban maradtunk, hogy szálljak fel nyugodtan, úgysem lesznek sokan.

Beszállás! Balaton-expressz indul az ötödik vágányról Budapest Déli-pályaudvarra Forrás: Lantos Gábor

Ezzel a vonattal fél 12-kor indultam el Keszthelyről, és Fonyódig utaztam. Az volt a tervem, hogy innen hajóval megyek át az északi partra, Badacsonyba. Indulás után aztán mindkettőnknek leesett, hogy kellett volna az a helyjegy. Hiszen ha arra a székre, amin ülök, korábban már eladtak egy jegyet, akkor bajban lettem volna. Ilyen azonban nem történt. A kalauz is jó fej volt, azt mondta, üljek csak bátran itt, amíg akarok. A jegyvizsgálóra innen is jó szívvel gondolok.

A vonatút közben tovább nézegettem a Balaton mix által nyújtott lehetőségeket. Elmehetnék például Salföldre. A Káli-medence egyik legszebb kisfalvában van egy majorság, amelybe kedvezményesen jutok be, ha felmutatom a jegyem.

Csakhogy Salföldre nem megy vonat.

Révfülöpről autóbusszal kellene utaznom. Arra meg nem érvényes a Balaton mix jegy. Pedig érdemes lenne megfontolni ennek a lehetőségét is. Ha a vasútra jó és a hajóra jó, akkor a buszra miért nem? Amíg ezen gondolkodtam, a vonat megérkezett Fonyódra. Negyed egy volt, eljött az ebéd ideje.

Miközben Keszthely és Fonyód között zakatolt velem a vonat, e-mailt írtam a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-nek. Kérdésem úgy szólt, hogy a vasúttársaság megkereste-e a buszvállalatot azzal, hogy a Balaton mix jegy díjmentes utazást biztosítson a Balaton környéki autóbuszjáratokon? Rossprim Nándor sajtóreferens a következő választ küldte: „A Balaton mix jeggyel, bevezetésével, használatával kapcsolatban a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. felé megkeresés nem történt, tárgyalást sem folytattunk. Így egyelőre a bevezetését sem tervezzük."
Ugyanezt a kérdést elküldtem a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának is, ahonnan a következő választ kaptam: "A Balaton Mix kifejezetten a Balaton körüli vasútvonalakra és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járataira szóló jegy, melynek célja, hogy a kirándulni vágyó utasok a balatoni vasútvonalakon akár megszakításokkal is utazhassanak az érvénytartamon belül. A Balaton Mix a vasúttársaság saját üzletpolitikai terméke, mellyel a vasúttal történő utazást szeretné népszerűsíteni, erősíteni. Autóbusz-társaságok bevonását ezért egyelőre nem tervezzük. Az elmúlt időszakban ugyanakkor egyre több balatoni szolgáltató nyújt kedvezményt – partneri együttműködés alapján – a náluk igénybe vehető szolgáltatások díjaiból a Balaton Mix jeggyel rendelkezők részére."

Mindenesetre egy nem olyan régen írt cikkemben pont azt elemeztem, hogy mennyire nagyszerű az a közlekedési kedvezményrendszer, amely a Boden-tó mellett osztrák, svájci és német összefogással létrejött.

Lángos és palacsinta nélkül nincs Balaton

A fonyódi kikötőben körbetekintve legalább húsz, egymás mellett lévő étterem és büfé közül választhattam. Egy autentikus balatoni napon nem maradhat el a lángos és a palacsinta sem.

Oda mentem, ahol a legtöbben voltak.

Régi trükk ez, népszerű lehet a hely. A 14 dkg-ot (se többet, se kevesebbet) nyomó sajtos-tejfölös lángos, a három hajszálvékony palacsinta (töltelék csakis a szélére pöttyentve, a közepe tök üres), s az ásványvíz összesen 1600 forintot kóstált. Sok? Kevés? Döntés kérdése.

Az 1600 forintos ebéd Forrás: Lantos Gábor

Mire minden elfogyott, eljött az idő, hogy hajóra szálljak. A matrózok mosolyogtak, bólintottak, a Balaton mix jegy rendben van, mehetek.

A Fonyód és Badacsony közötti járaton megdöbbentően sokan voltak.

Egy részük külföldi (a leggyakrabban az orosz nyelv szépséges szavait véltem hallani), de rengeteg gyerek. Megható volt az is, hogy a Heves megyei Feldebrőről érkezett lurkók tátott szájjal bámulták a hatalmas hajót és a tavat. Sokuk most először járt a Balatonnál. Miután Badacsonyban kikötöttünk, legalább háromszázan szálltak le a hajóról.

Ez a sok ember mind a badacsonyi hajóra akart felszállni Forrás: Lantos Gábor

Hogy hova mentek, azt én nem tudom, de azt igen, hogy kétszázkilencvenkilencen egészen biztosan másfele, mint amerre én. Magam ugyanis az Egry József Emlékmúzeumba tartottam.

Senkit sem érdekelnek Egry József képei?

A Balaton mix jegy ide nem volt érvényes, de ez most nem foglalkoztatott, mert szerettem volna látni a Balaton festőjének tárlatát. Sajnos rajtam kívül nem sokan gondolják azt, hogy érdemes lenne ide betérni. Mondjuk a 900 forintos felnőtt belépőjegy ára sem éppen a legbarátságosabb, ezen a kedden én voltam a második, aki megvette. Pedig már délután három óra felé közeledtünk. Ugyanakkor mindig eszembe jut az évtizedek óta hangoztatott mondat, amely szerint

Ezen a nyáron is akadt pár kifejezetten barátságtalan időjárású nap errefelé. Ez sem csalogatott be tömegeket a képekhez.

Egry József Szivárvány című festménye Badacsonyban Forrás: Lantos Gábor

A múzeumban a képek mellett egy rövidfilmet is megnézhetünk a festő életéről, akinek tényleg a Balaton volt a mindene. Olyan egyedi stílusban alkotó művész volt, akinek nem voltak követői és elődei sem. Ahogyan ő látta ezt a tavat, a vízbe hajtott állatokat, a parton egymással beszélgető parasztembereket, úgy nem látta senki más. A múzeumőr hölgyekkel folytatott diskurzus során az is kiderült, hogy a tárlat szeptember végén bezár.

Ősszel és télen üresen áll Egry József egykori háza.

A képek dobozba kerülnek, hogy a következő év nyárelőjén ismét kiakasszák őket a falra. A képek amúgy a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum tulajdonában vannak, együttműködés keretében kerülnek el minden évben pár hónapra Badacsonyba.

Hajómatuzsálemek felvonulása Balatonfüreden

Még sétálgattam egy kicsit Badacsonyban. Nézegettem az éttermek, a borozók közönségét. A legnagyobb sor a kézműves fagylaltot áruló pult előtt tekergett. Egy másik tekergő meg hamarosan érkezett.

Tekergő gyorsvonat érkezik Badacsonyba Forrás: Origo

Ez annak a vonatnak a „művészneve", amely Balatonfüredre vitt. Késő délutánba hajlott már az idő, amikor az északi part fővárosában leszállva nekiindultam a kikötőnek. Eredetileg a Lóczy-barlangot szerettem volna megtekinteni, csakhogy mire odaértem volna, a pénztár épp bezárt.

Pedig ide is ad kedvezményt a Balaton mix jegy.

Sebaj, a kikötőben mindig zajlik az élet. Nem volt ez másképpen most sem. Hullafáradt menyasszony és vőlegény profi fotózása (szegényeket nem irigyeltem ebben a melegben), gyerekek ugrándozása a szökőkútban, egy háromgombócos, 810 forintos kézműves fagylalt elfogyasztása, és egy kis hajótörténelem.

Balatonfüredi kézműves fagylalt 810 forintért Forrás: Lantos Gábor

Hiszen előbb a Kelén hajó futott ki egy naplementés borkóstolással egybekötött kirándulásra, majd a Kisfaludy gőzös érkezett meg a kikötőbe.

A Kelén egy újpesti gyárban készült 1891-ben.

1945 elején, a front közeledtekor a hajókat felrobbantó katonai különítményt megelőző hajósok a fenékszelep megnyitásával elsüllyesztve megmentették a hajót. 1947-ben kiemelték. 1962-ben átépítették motorhajóvá. 1989-ben a selejtezését fontolgatták, végül teljes újjáépítése mellett döntöttek. A már 100 éves hajómatuzsálem 1991-ben a balatoni nosztalgiaflotta legimpozánsabb és leggyorsabb egységeként állt ismét forgalomba.

A Kelén motoros Tihany felé tart Forrás: Lantos Gábor

Ami pedig a Kisfaludyt illeti, az eredeti formájában átépített gőzöst tavaly május közepén tették vízre. A gróf Széchenyi István által 1846-ban vízre bocsátott első lapátkerekes gőzös látványa örök emlék mindazoknak, akik szeretik a muzeális értékű hajókat.

Megérkezik Balatonfüredre a Kisfaludy gőzös Forrás: Lantos Gábor

Amikor a Kisfaludy is kifutott, tettem még egy sétát. Hosszan időztem Bujtor István szobra előtt. A legendás színész – Egry Józsefhez hasonlóan – a Balaton szerelmese volt. Az itt forgatott filmjei – a Pogány madonna, a Csak semmi pánik vagy az Elvarázsolt dollár – örök életűek és minden generáció kedvencei. Magam nagyon szerettem ezeket a filmeket.

Bujtor István szobra Balatonfüreden Forrás: Lantos Gábor

Mert szórakoztattak, mert önfeledten lehetett nevetni a poénokon, a Bujtor István-Kern András kettős jutalomjátékán. Vagy az öreg Bánhidy Laci bácsin. Ha manapság rossz a kedvem, hazamegyek, és valamelyik videómegosztón elkezdem nézni ezeket a filmeket.

Siófokon minden más, de fusson már be a sebes

Az emlékezés végére megjött az a hajó, amely átvitt a déli part fővárosába, Siófokra. Menet közben ideje volt összegeznem a lassan magam mögött hagyott napot. Láttam négy múzeumot. Találkoztam jó fej múzeumőrrel, matrózzal, vasutassal.

Rengeteg csodálkozó emberrel, akik a jegyemet nézegették.

Ettem, ittam. Sétáltam. Padon pihentem. Olvasgattam. Ennél rosszabb is lehetett volna.

Szekrényessy Kálmán szobra Siófokon, aki először úszta át a Balatont Forrás: Origo

A naplemente is vészesen közeledett, a jó ötvenperces hajóút végén szobrokat nézegettem Siófokon. Szekrényessy Kálmánét, aki a Balaton első átúszója volt. (Meg a Boszporuszé.) A Halászokat. Vagy Bartók Béláét.

Siófoknak amúgy más volt a hangulata, mint akár Fürednek, akár Keszthelynek.

Az örökké nyüzsgő városban mintha mindenki egyszerre indult volna bulizni. A Kálmán Imre sétányon egymás mellett sorakozó butik- és boltsoron is zajlott az élet. Német szó keveredett magyarral. Gyerek fagylaltot és kakasos nyalókát kért, anya új ruhát, apa egy kis nyugalmat.

Naplemente előtt. Hattyús búcsú a Balatontól Forrás: Origo

Én meg egy vonatot, amivel hazatérek. Jön is Nagykanizsa felől. Déli-parti sebesvonat a neve. Székesfehérvárig minden állomáson és megállóhelyen megáll. Mi lenne, ha személy lenne?

A számok nyelvén

Összesen 16 órát töltöttem el utazással a Balaton mix jeggyel. Ennek ára 3590 forint volt. A Budapesttől Siófokig szóló 50 százalékos menettérti jegyért 2555 forintot fizettem. A Balaton mix jegy használatával „ingyen" utaztam Siófoktól Keszthelyig, Keszthelytől Fonyódig és Badacsonytól Balatonfüredig (vonattal), valamint Fonyódtól Badacsonyig és Balatonfüredtől Siófokig (hajóval.) Ha nem lett volna Balaton mix jegyem, akkor ezeknek az utazásoknak az ára összesen 5185 forint lett volna. A három keszthelyi múzeumba kedvezményesen (fotósjeggyel együtt) 1560 forintért, a badacsonyi Egry József Múzeumba 900 forintért léphettem be. Az egy lángosból, három palacsintából és egy ásványvízből álló ebédem Fonyódon 1600 forintba, a balatonfüredi kézműves fagylalt 810 forintba került. A Balatonfüred és Siófok közötti hajón 350 forintért ittam egy ásványvizet. Összesen 11 365 forintot költöttem el az egynapos út során.