Egyre intimebbek a reptéri motozások

Motozás a repülőtéren
A Transportation Security Administration agent performs a patdown check on an airline passenger at a security checkpoint in terminal four at Phoenix Sky Harbor International Airport 10 December 2004 in Phoenix, Arizona. Beginning 13 December passengers will be allowed to stand normally with arms at their sides during the last part of the security check. Screeners will continue to pat down some passengers, including women, despite complaints against the practice. (Jeff Topping/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY
Vágólapra másolva!
Olyan helyekre is benyúlhatnak, ami zavaró lehet.
Vágólapra másolva!

A korábbinál alaposabb motozásokra lehet számítani az amerikai repülőtereken, amelyek során a biztonsági ellenőrök az eddieknél intimebb helyekre is benyúlhatnak – írja a Huffington Post. Eddig ötféle motozási mód közül választhattak az ellenőrök a kockázati szintnek megfelelően, mostantól azonban csak egyre van lehetőségük a fokozott biztonsági intézkedésekhez igazodva. A változásokat az tette szükségessé, hogy egyre gyakrabban csempésztek be fegyvert az utasok a reptér területére.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Jeff Topping

A Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) nem részletezte, hogy konkrétan mi az új motozási eljárás, a helyi rendőrállomásokat azonban már értesítette a változásokról, ha az utasok szokatlan dolgokat jelentenének. A hatóság szóvivője hangsúlyozta, hogy nem nő a motozáson áteső utasok száma, és

nem lesznek olyan testrészek sem az előírásban, ami eddig ne lett volna benne.

Ami változik, hogy akiket megmotoznak, azokkal ezt rögtön a legszigorúbb eljárás szerint teszik, így sokan érezhetik ezt tolakodónak.

Forrás: AFP/2010 Getty Images/John Moore

Az új előírások jelenleg az Egyesült Államok legtöbb repülőterén érvényben vannak. A TSA szerint ez összességében nem lassítja a biztonsági ellenőrzést, de a motozott személyek esetében több időt vesz igénybe az eljárás. Ha valaki akarja, továbbra is másoktól elkülönített helyen motozzák meg.

Szavazzon!

Önt zavarja a reptéri motozás?